Iz Izraela će u zapadne države biti deportovano 16.000 imigranata

Svijet
Iz Izraela će u zapadne države biti deportovano 16.000 imigranata
.

Izrael je saopćio danas da je postigao dogovor sa agencijom Ujedinjenih naroda za raseljene osobe o slanju više od 16.000 migranata iz Afrike u zapadne zemlje, javlja Reuters.

Sklapanjem dogovora, kako je saopćeno, otkazan je plan za deportaciju svih miganata. Migrantima će biti dozvoljeno da ostaju još najmanje pet godina u Izraelu, saopćeno je iz kabineta premijera Benjamina Netanyahua. Oko 37.000 afričkih migranata boravi u Izraelu, gdje desničarski pokreti traže da budu deportovani.

U februaru ove godine vlasti su počele uručivati rješenja o zabrani boravka za oko 20.000 migranata. Ukoliko odbiju otići prijetio im je zatvor. Većina imigranata je iz Sudana i Eritreje, a izraelska vlada im je nudila 3.500 dolara i avionsku kartu za „neku destinaciju u potsaharskoj Africi koja se smatra sigurnom“. Predložili su Ruandu. Ali, humanitarne organizacije su upozorile da bi ih to samo dodatno ugrozilo. Viši sud u Izraelu je obustavio taj proces.

- Izrael i Komesarijat UN za izbjeglice su dogovorili odlazak najmanje 16.250 izbjeglica u zapadne države – saopćeno je.

Ne propustite