Da li ste ikada doživjeli da vam se tijelo trza u snu: Evo šta vam se zapravo događa!

Zanimljivosti
Da li ste ikada doživjeli da vam se tijelo trza u snu: Evo šta vam se zapravo događa!
.

Sigurno vam se nekada desilo da zaspete i čini se kako imate najbolji san u životu, a onda se vaše tijelo iznenada trzne i probudite se. 

Da li ste se nekada zapitali zašto se ovo događa?

Naučnici su konačno dali objašnjenje za ovu pojavu, a čini se kako je to uobičajena stvar.

Ponekad se možete osjećati kao da padate s velike visine. Ljudi posvuda su na različite načine pokušali objasniti taj osjećaj. Svi smo to doživjeli na drugačiji način, ali konačni rezultat je da ćete završiti buđenjem iz svog stanja mirovanja.

Prije svega, stručnjaci vjeruju da postoje neki vanjski uzroci koji mogu povećati vjerojatnoću za trzanje, kao što su kofein i duhan. Preporučeno je da ne pijemo kafu nekoliko sati pred odlazak u krevet jer bi time mogli povećati svoje šanse za podlijeganje pojavi.

Neki stimulansi kao što su adderall ili Ritalin mogu imati sličan efekat. Nedostatak sna također je okidač. Trzanje se obično događa kada neko zaspe prebrzo od iscrpljenosti.

U prvim fazama sna, vaši otkucaji srca i disanje usporava brzo. Ponekad, kada je neko stvarno iscrpljen, mozak nastavlja kroz ove faze sna prebrzo i to ga zbunjuje. Tada tijelo brzo reaguje sa hemikalija koje uzrokuju da se probudite sa trzajem

Ne propustite