Provjerite šta sve Facebook zna o vama

Tech
Provjerite šta sve Facebook zna o vama
.

U postu na blogu kojeg su objavili 25. marta, Facebook je negirao da je prikupio podatke poziva i poruka s mobitela svojih korisnika, kazavši kako su ti zapisnici dio opcije uključivanja na koju su Android korisnici morali pristati.

Sve su oči uprte u Facebook otkako je izbio skanadal sa Cambridge Analyticom, a nedavno je jedan Novozelanđanin otkrio kako su mu dvije godine pratili pozive i čitali SMS poruke. Evo šta možete poduzeti da se to ne bi dogodilo i vama.

Ako ste ikad dopustili Facebook pristup telefonskim kontaktima, postoji šansa da i o vama znaju više nego što želite. Osim podataka o pozivima, Android je pratio i metapodatke poput vremena i mjesta za slanje i primanje SMS poruka. Kao što je Ars Technica naknadno otkrio, uznemirujuća praksa prikupljanja podataka trajala je godinama - sve dok pojedini korisnk Androida nije omogućio pristup njihovim kontaktima, piše tportal.

facebook-3908601920-830x0

Da biste vidjeli kakve podatke Facebook ima o vama, bez obzira jeste li korisnik Androida ili ne, možete preuzeti cijelu Facebook arhivu tako da odete na svoje postavke i kliknete na vezu pri dnu kartice "Općenito". Nakon što preuzmete ZIP datoteku, otvorite datoteku pod nazivom index.htm i idite na "kontakt informacije" na bočnoj traci. Nema razloga zašto bi Facebooku trebali vaši podatci o kontaktima, čak i da vam nađe prijatelje. Stoga, ako vas sljedeći put pita želite li mu odobriti pristup, odbijte ga.

Nakon preuzimanja Facebook arhive, svakako provjerite koji oglašavači imaju vaše podatke s web mjesta. Možete isključiti ciljano oglašavanje tako da odete na postavke oglasa i poništite sve različite interese koje ste do sada 'lajkali', piše Mental Floss.

(Novi.ba/Tportal.hr)

Ne propustite