Ako vam je ostala čaša vode na stolu preko noći, NEMOJTE JE POPITI NI U LUDILU!

Zdrav život
Ako vam je ostala čaša vode na stolu preko noći, NEMOJTE JE POPITI NI U LUDILU!
.

Učili su nas da je ujutro dobro popiti običnu vodu koja je preko noći odstajala u čaši, dakle ne piti onu direktno iz česme. Ipak, da li ste primijetili da ta odstajala voda ima čudan ukus? Znači li to da se voda možda pokvarila ili je u pitanju nešto drugo?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine, zbog čega je mikrobima lakše da je zagade. Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

"U vodi koja je preko noći odstajala u čaši nakupile su se bakterije i prašina"

Naime, kako je voda bila izložena vazduhu, upila je nešto ugljen dioksida i djelić tog CO2 pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na mijenja svoj hemijski sastav, prenosi Discovery News. Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona mijenja ukus. 

 

Da vodu ne treba ostaviti da odstoji preko noći u čaši shvatićete kada vas podsjetimo da je voda bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislite dvaput da li ćete je popiti.

Ne propustite