OŠTRA PORUKA IZ RUSIJE: "London i SAD žele stvoriti razdor između Moskve i Europske unije

Svijet
OŠTRA PORUKA IZ RUSIJE: "London i SAD žele stvoriti razdor između Moskve i Europske unije
.

Evropska unija uvučena je u proturusku kampanju koju potiču London i Washington da stvore razdor između Moskve i Unije, objavilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Europska unija povukla je svojeg veleposlanika iz Moskve na konzultacije u vezi s trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

Čelnici EU-a su na summitu u Bruxellesu u četvrtak podržali britanske tvrdnje da je za trovanje vjerojatno kriva Moskva, što Rusija uporno niječe.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova žali što su čelnici EU-a podržali britanski stav. Jedino objašnjenje za tu podršku vide u nastojanju da pomognu britanskoj premijerki Theresi May izići iz teške situacije, stoji u priopćenju.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Bruxellesu u četvrtak navečer, Europsko vijeće je priopćilo da nema "drugog vjerojatnog objašnjenja" osim onoga da je za napad odgovorna Rusija.

"Ruska agresija protiv Europe"

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je trovanje u Salisburyju "dio obrasca ruske agresije protiv Europe".

Moskva niječe odgovornost za napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju 4. ožujka na jugu Engleske.

Velika Britanija je odgovarajući na napad protjerala 23 ruska diplomata, što je najveće jednokratno protjerivanje u više od 30 godina. Ubrzo je uslijedila odmazda Moskve odlukom o protjerivanju isto toliko britanskih diplomata i zabranom rada British Councila u Rusiji.

Nekoliko članica EU-a najavilo je da će razmotriti moguće protjerivanje ruskih diplomata i povlačenje svojih veleposlanika iz Rusije.

London optužuje Rusiju za napad vojnim nervnim otrovom ruske proizvodnje. Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u "kritičnom" stanju a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti.

Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti, prenosi Hina.

 


 

Ne propustite