Evo koje stvari nikada ne smijete da perete u veš mašini

Praktična žena
Evo koje stvari nikada ne smijete da perete u veš mašini
.

Ove stvari je najbolje periti ručno. Nekada je najlakše da ubacite stvari u mašinu za veš, ali portal Prevention donosi spisak stvari koje ipak ne treba da stavite u bubanj.

Čipka

Ako na odjeći imate vez, perle ili čipku nikako takve stvari ne perite u mašini za veš. Gotovo sigurno ćete uništiti taj komad odjeće.

Najbolje rješenje je da odnesete komad odjeće na hemijsko čišćenje.

Memorijska pjena

Ako vam ikada padne napamet da znate da pranje jastuka od memorijske pjene nikako ne treba da perete u mašini. Bez obzira na koji program da ih stavite, pokretanje bubnja može da ošteti memorijsku pjenu.

Najbolje je da ih perete ručno u kadi ili da prebrišete mokrom krpom uprljane djelove.

Brushalteri

Zlatno pravilo za grudnjake je ručno pranje. Koristite hladu vodu i deterdžent za osjetljive materijale. Ako ih perete u mašini žice će sigurno stradati vrlo brzo, a vremenom i korpe koje će izgubiti oblik.

Kašmir

Nježni materijali nikako nisu za pranje u mašini. Oni se najčešće deformišu ili skupe poslije bilo kod programa. Najbolje ih perite ručno, u hladnoj vodi i sa tečnim deterdžentom.

Takođe, kada sušite odjeću od kašmira ili vune, umotajte ih lijepo u peškir i stavite na sušilicu. Ako stavite džemper od kašmira da visi on će se rastegnuti i od sušenja.

Ne propustite