AKO VAM SE KOŽA NA LICU GULI, TO NIJE ZNAK DA SE OBNAVLJA: U pitanju je nešto mnogo OZBILJNIJE

Porodica i zdravlje
AKO VAM SE KOŽA NA LICU GULI, TO NIJE ZNAK DA SE OBNAVLJA: U pitanju je nešto mnogo OZBILJNIJE
.

Većinu vremena zanemarujemo signale koje nam tijelo šalje. Tako se u dogledno vrijeme situacija pogorša. 

Ovo su signali koje nikada ne treba ignorisati.

Suha koža 

lice

To može značiti da tijelu nedostaje vitamin E. Potrebno je povećati unos hrane bogate ovim vitaminom kao što su orasi, masna riba ili biljna ulja.

Krvarenje desni 

desni

Nedostatak vitamina C može uzrokovati krvarenje desni, pa stoga jedite više voća. Pored toga pijte dosta i biljnih čajeva. 

Krhki nokti i kosa

zanoktice

To znači da tijelu nedostaje vitamin B i kalcij. Jedite više mahunarki, pšenične klice i mlijeko sa integralnim žitaricama.

EVO KOJI SU RANI SIMPTOMI ZLOĆUDNOG RAKA KOJE IGNORIŠU MUŠKARCI I ŽENE

Problemi s disanjem

Jedan od prvih znakova raka pluća je gubitak daha, a oboljeli ga se često sjete prekasno. Rak štitne žlijezde može da prouzrokuje probleme s disanjem, ukoliko recimo kvržica ili tumor vrše pritisak na dušnik. Zbog toga je svaka poteškoća s disanjem razlog za posjetu ljekaru.

Problemi s gutanjem i promuklost

Ove poteškoće se povezuju s pojavom raka jednjaka i grkljana, a nekad je to i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osjećaj da nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka štitne žljezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da se nešto nalazi u dušniku.

grlo-grlobolja-bol-rak-grla

Učestala temperatura i infekcije

Ovo može biti znak leukemije, tj. rak krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž nekontrolisano proizvodi bijela krvna zrnca, pa se tijelo više ne može boriti s infekcijama. Ljekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent iznova žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vrijeme.

Problemi sa želucem

Iako bol stomaka zvuči bezazleno, ovo može biti važna promjena! Ukoliko je primijetite na vrijeme, možete sebi spasti život, prenosi magazin.hr, jer će vas ljekar poslati na ultrazvuk i otkriti eventualne kancerogene promjene.

Grčevi u želucu ili česti problemi s ovim organom mogu biti i znaci raka crijeva, a mnogi oboljeli od ove vrste kancera otkrili su da su njihovi ljekari najprije sumnjali da boluju od čira.

umor

Slabost i umor

Opšta slabost organizma i lako zamaranje su simptomi raznih oblika tumora, pa je važno pratiti i druge pokazatelje. Ipak, ukoliko se bez ikakvog razloga osećate iscrpljeno, a duži san ne pomaže da taj osjećaj nestane, obratite se svom ljekaru.

Neobjašnjiv gubitak težine

Ako primijetite da gubite na tjelesnoj masi, a niste promijenili način ishrane, niti ste fizički aktivniji nego ranije, morate se zapitati kako se to dogodilo. Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora digestivnog trakta. Takođe, može biti signal da se rak širi preko jetre, jer to utičena apetit i sposobnost tela da uklanja nečistoće.

Promjene na noktima

Ukoliko vam se na noktima pojavi smeđa ili crna linija ili tačkica ispod nokta, obratite se svom ljekaru. Pojava zakrivljenih noktiju može ukazivati na rak pluća, a izrazimo blijedi (ili čak bijeli) nokti su simptom da jestra ne funkcioniše kako bi trebalo, pa mogu biti znak raka jetre. 

Hronična gorušica

Ukoliko ste jeli picu, gorušica je moguća reakcija želuca, ali ako se javlja često ili ne prestaje, moguće je da je riječ o raku jednjaka. Hronična želudačna kiselina i osjećaj sitosti nakon manjeg obroka Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem dijelu abdomena koji podsjeća na gorušicu. Ukoliko se ovaj osjećaj pogoršava nakon obroka, vrijeme je za pregled.

crijeva

Problemi se crijevima

Zatvor, dijareja i druge promjene stolice nerijetko ukazuju na kancer. Ukoliko ova promjena potraje duže od par dana, a za to nema posebnog razloga, moguće je da je problem rak debelog crijeva. Takođe, nije isključeno ni da je riječ o raku pankreasa, na koji najprije ukazuje masna stolica - česta, bljeđa i vrlo neprijatnog mirisa.

Simptomi raka koje žene najčešće ignorišu:

* Crvene, bolne i natečene dojke
* Promjene na bradavicama dojki (ljuštenje, uvlačenje ili izvrtanje)
* Oticanje ili abnormalna tjelesna težina (može ukazivati na rak jajnika)
* Osjećaj sitosti i gubitak apetita
* Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između menstruacije (može ukazivati na rak maternice)

Simptomi raka koje muškarci najčešće ignorišu:

* Problemi s erekcijom (mogući znak raka prostate)
* Bol i osjećaj težine u slabinama, bokovima, bedrima ili stomaku (jedan od znakova raka prostate je upravo neprestana bol u ovom području) 
* Oticanje testisa ili kvržice (mogući znak raka testisa, uglavnom je bezbolno) * Bolna bradavica ili iscjedak iz nje (i muškarci mogu imati rak dojke)
* Poteškoće s uriniranjem ili neke promjene (rak prostate)

NEPRIJATAN MIRIS STOPALA, ZADAH KAO POKVARENA JAJA SIGNALI BOLESTI: Obratite pažnju na stanje vašeg organizma!

zadah

Neprijatan miris zna da bude pokazatelj da nešto nije u redu sa našim zdravljem, a ne samo da smo, eto desilo se, preskočili redovno tuširanje ili pranje zuba, pa upropastili dan i sebi i onima oko sebe. Zato pripazite jer tačno se zna kakav neprijatan miris označava koji problem, kaže skorašnja švedska studija.

Evo pet slučajeva kada znoj ili zadah imaju karakterističan miris i na šta treba da obratite pažnju.

Zadah sličan voću – dijabetes

Sa Univerziteta u Bostonu kažu da kod dijabetičara tijelo ne može da stvori potrebnu energiju, pa počinje da razlaže masne kiseline, što podiže nivo ketona u krvi. Posljedica je zadah koji podsjeća na voće, koji možda i ne primijetite dok vam neko ne skrene pažnju. Ovo može biti jedan od simptoma dijabetesa, zato povedite računa.

Neprijatan miris stopala – atletsko stopalo

Ukoliko primijetite suhu kožu oko nožnih prstiju, crvenilo i plikove, a na sve to i neprijatan miris kog nikako da se riješite, vjerovatno imate atletsko stopalo. Nikako nemojte zanemariti ovaj problem jer se mogu pojaviti otvorene rane, idealne za razvoj bakterija. Naročito pripazite na higijenu ako redovno idete u teretanu.

stopalo-nsl

Stolica izrazito neprijatnog mirisa – slaba tolerancija na laktozu

Ukoliko niste tolerantni na laktozu, mogući su dijareja i gasovi izuzetno neprijatnog mirisa. Poznato je da 65 odsto ljudi ima problema sa varenjem, ali nemaju svi burne reakcije. Zato obratite pažnju jer dovoljno je samo malo mlijeka ili sladoleda, pa da imate ove probleme.

Oštar miris urina – infekcija urinarnog trakta

Zbog infekcije mokraćnih kanala urin vam se može osećati poput nekog hemijskog sredstva, naročito ako imate ešerihiju koli. Od ovakvih infekcija češće obolevaju žene, pa čim primijetite nešto neobično, pravac ljekaru.

Zadah kao pokvarena jaja – prekidi disanja u snu

Ukoliko vam svakog jutra zadah naročito neprijatno miriše, iako redovno perete zube, moguće je da patite od povremenog prestanka disanja tokom sna. Ovo vodi ka jakom hrkanju, zbog čega ćete češće disati na usta, ona će se sušiti, a zadah će biti neprijatan. Ukoliko ste eliminisali sve druge uzroke neprijatnog mirisa iz usta, obratite se ljekaru.

Ne propustite