Evo na šta morate obratiti pažnju kad djetetu dozvolite profil na društvenim mrežama

Mame i bebe
Evo na šta morate obratiti pažnju kad djetetu dozvolite profil na društvenim mrežama
.

Iako se o utjecaju društvenih mreža kod djece često govori u negativnom kontekstu, ako se pravilno koriste, one mogu biti vrlo korisne djetetu.

Nakon što pripremite dijete za život u stvarnom svijetu, potrebno ih je pripremili i za online svijet.

Sljedeće stvari biste trebali imati na umu:

Premladi na društvenim mrežama

Znate li da nitko mlađi od 13 godina ne bi smio imati otvoren profil na Facebooku? Nažalost, vrlo je lako lagati o godinama i pristupiti toj najpoznatijoj društvenoj mreži. Odgovornost je upravo na roditeljima. Potrebno je na vrijeme upozoriti djecu kada smiju otvoriti profil na društvenoj mreži i prije toga se potruditi da dijete nauči kako se njime sigurno koristiti.

Postavke privatnosti

Kada dođe vrijeme za ulazak u online društveni svijet, pobrinite se da s djetetom temeljito pregledati postavke privatnosti kako biste onemogućili nepoznatima da imaju pristup podacima i slikama vašeg djeteta.

Softver za filtriranje

Danas na tržištu postoji mnogo sustava za filtriranje koje je moguće kupiti, a dat će vam uvid u vrijeme provedeno online i sve aktivnosti računala u tom periodu.

Postavite pravila kojih se dijete mora pridržavati

Vrlo je važno dijete upozoriti na sve opasnosti koje vrebaju u online svijetu i postaviti pravila kojih se dijete mora pridržavati ako želi biti na društvenim mrežama. Najlakše je sve staviti na papir. Čak možete napraviti mali obiteljski ugovor kojeg se cijela obitelj treba pridržavati. Dijete će tako osjećati odgovornost, a vi ćete imati djetetovo povjerenje. Izravno zabranjivanje može rezultirati upravo gubljenjem povjerenja i vrlo vjerojatno će dijete skrivati od vas da je na društvenim mrežama.

Upoznajte navike svog djeteta

Nije potrebno svaku sekundu djetetu „visiti“ na glavom kada je pred računalom, ali morate znati kakve su djetetove navike, što ga zanima, koje stranice posjećuje i s kojim ljudima komunicira. Prvih nekoliko mjeseci djetetova priključivanja društvenoj mreži trebali biste imati potpuni pristup djetetovu profilu. 

Računalo držite u zajedničkom prostoru u kući

Mnogo je lakše imati sve pod kontrolom kada se računalo nalazi u prostoriji u kojoj borave svi članovi obitelji, nego na mjestu gdje dijete ima previše privatnosti.

Potaknite dijete da izbjegava razne upitnike, oglase i nagradne igre

Razni oglasi, upitnici i igre s vrlo primamljivim nagradama koji nas često bombardiraju na internetu najviše će privući pažnju djece. Upozorite na vrijeme svoje dijete kako se može raditi o virusu koji može doći do vaših osobnih podataka.

Pratite slike koje vaše dijete postavlja na društvene mreže

U idealnom svijetu, djeca nikada ne bi objavljivala svoje fotografije online, no budimo realni, u današnjem društvu dijete bi vjerojatno bilo izvrgnuto ruglu kada bi odbilo podijeliti fotografiju s prijateljima na društvenoj mreži. Važno je provjeriti sadržaj prije nego dijete objavi fotografiju.

Budite dobar primjer svom djetetu

Kao i u svemu ostalom, roditelj treba biti dobar uzor i kada je u pitanju korištenje društvenih mreža. Ako neprestano provjeravate što se događa online i postavljate slike koje mogu narušiti privatnost ne očekujte da će dijete slijediti pravila koja mu postavljate, a ni sami ih se ne pridržavate.

Online ugled

Podučite dijete da kada stvari jednom odu online, radilo se o neprimjerenom tekstu ili fotografiji, to je vrlo teško izbrisati jer je već mnogo ljudi u međuvremenu moglo doći do neželjenog sadržaja. Izreka „Što se dogodi na društvenoj mreži, ostaje na mreži!“ to vrlo dobro opisuje.

Razgovarajte s djetetom o online opasnostima

Iako će se i vama i djetetu na trenutke vjerojatno činiti da želite preplašiti dijete, realnost u online svijetu doista je pomalo zastrašujuća. To ne smijete skrivati od djeteta, već je potrebno naučiti ga kako se oprezno nositi sa svim opasnostima.

Upoznajte tehnologiju

S obzirom na razvoj tehnologije brzinom svjetlosti, teško je ostati upućen u sve novosti koje nam donose. No kako biste mogli dijete zaštiti od svih online opasnosti, vrlo je važno da se upoznate s posljednjim tehnologijama.

Ne propustite