POVIŠENA TJELESNA TEMPERATURA: Evo kad je vrijeme za UZBUNU

Porodica i zdravlje
POVIŠENA TJELESNA TEMPERATURA: Evo kad je vrijeme za UZBUNU
.

Tijelo nam najbolje radi na 36,7 °C, s tim što je ta idealna prosječna temperatura nekada viša, nekad niža. Vi treba da znate šta znače ti skokovi kako biste reagovali na pravi način.

Tjelesna temperatura je pokazatelj količine toplote u našem tijelu, a održavanje njenih idealnih vrednosti, a to su one između 36,5 i 37,5 °C, važno je za normalno funkcionisanje organizma. Dakle, kad je idealna, svi sistemi ljudskog tela funkcionišu maksimalno efikasno i kiseonik dopire do svih u dovoljnim količinama.

Tjelesnu temperaturu čoveka kontroliše hipotalamus. Nešto je niža ujutru, a nešto viša uveče.

Na promjenu temperature utiču brojni faktori. Između ostalog, ona opada kako starimo, dok spavamo, kad jedemo ljutu hranu, vježbamo… U svim tim situacijama vrijednosti mnogo ne variraju, temperatura se brzo vraća u normalu. Međutim, kada naglo poraste ili naglo opadne, znak je da nešto u organizmu ne funkcioniše kako treba. Uvijek je bolje kada je visoka, jer je to znak da se organizam bori protiv infekcije. Niska može da se javi nakon virusa, pretjerivanja s lijekovima za snižavanje temperature, ali je i znak nekih oboljenja.
 

ISPOD 27,8 °C Nastupa koma, a bez odgovarajućeg tretmana i smrt. Sve vitalne funkcije su usporene (mozak, srce, krvni pritisak, disanje)

ISPOD 32,2 °C Dramatično niska temperatura. Prestaje drhtanje, slabi puls, disanje se usporava. Moguć gubitak svijesti. Životne funkcije ugrožene.

ISPOD 35 °C Hipotermija. Koža je hladna i blijeda, javlja se drhtavica.

36,1 – 37,2 °C Normalna temperatura. Temperatura tijela se menja u toku dana. Ujutru je niža, a u popodnevnim časovima viša.

38 °C Umjereno povišena temperatura, najčešće izazvana bakterijskim ili virusnim infekcijama.

PREKO 38,6 °C Povišena temperatura. Osoba gubi skoro dva litra tečnosti dnevno.

PREKO 39 °C Visoka temperatura. Izaziva groznicu.

PREKO 41,5 °C Ozbiljno visoka temperatura. Vodi u delirijum, a moguća je i smrt.

PREKO 42,2 °C Opasno po život. Može da izazove trajna oštećenja mozga i smrt.

(novi.ba/zena.rs)

Ne propustite