MJEŠTANI U STRAHU BJEŽE PRED POŽARIMA: Škole zatvorene, 100 kuća oštećeno ili UNIŠTENO

Svijet
MJEŠTANI U STRAHU BJEŽE PRED POŽARIMA: Škole zatvorene, 100 kuća oštećeno ili UNIŠTENO
.

Australske vlasti u ponedjeljak su zatražile od građana da ostanu u stanju pripravnosti od požara niskog rastinja koji su uništili desetke kuća, stradala su grla stoke i prinudili su stotine mještana da bježe pred vatrenom stihijom koja je izmakla kontroli na jugoistoku zemlje.

U ponedjeljak nije javljeno o smrtnim slučajevima ili o povrijeđenim ljudima u požarima niskog rastinja koji su izazvali velike štete u ruralnim regijama Victorie i Novog Južnog Walesa, dvije najmnogoljudnije australske države. Više od 100 kuća je oštećeno ili uništeno, saopćile su vlasti.  

- U ovoj fazi nijedan ljudski život nije izgubljen - izjavio je australski premijer Malcolm Turnbull na konferenciji za novinare u malom priobalnom gradu Tahtra u Novom Južnom Walesu.

- To je velika zasluga vatrogasaca, dobrovoljaca, radnika hitnih službi - kompletna naša zajednica se okupila i pružila tako veliku podršku - kazao je.

Požari, za koje se vjeruje da su izazvani gromovima u subotu, podstaknuti su suhim toplim vjetrovima dok su temperature u nedjelju dostizale 41 stepen Celzijusa.

Zvaničnici službi za vanredne situacije saopćili su da bi se vremenski uslovi trebali poboljšati tokom dana, ali da je još na snazi stanje pripravnosti na pet lokacija.

Požari su također izazvali polemike među australskim političarima da li su klimatske promjene ključni faktor za izbijanje vatre.

- Ne možete pripisati bilo kakav vremenski incident, bez obzira da li je riječ o poplavama, požarima ili suši, klimatskim promjenama. Mi smo zemlja kojom haraju suše i poplave, mi smo zemlja u kojoj se često javljaju šumski požari - kazao je  Turnbull.

Vlasti su saopćile da je 69 kuća uništeno i 39 je oštećeno u Tahtri, gdje su mještani u nedjelju pobjegli na plažu pred vatrenom stihijom.

Oko 700 mještana evakuirano je u centre uspostavljene u obližnjem gradu Bega a nekoliko škola u ugroženim regijama danas je zatvoreno.

Zamjenik vatrogasnog komesara Novog Južnog Walesa Rob Roberts izjavio je za javnog emitera ABC da još 22 požara nisu suzbijena.

- Još su brojni požari oko nas - izjavio je on, upozorivši da će trebati još nekoliko dana prije nego što se ugase.

Oko 28 vatrogasaca borilo se s požarima, dok je 22.000 kuća ostalo bez snabdijevanja strujom u regiji nakon što su snažni vjetrovi obarali stabla, saopćio je komesar za bavljenje vanrednim situacijama Craig Lapley.

Požari niskog rastinja česta su i smrtonosna prijetnja tokom australskih vrelih i suhih ljeta, pojačani zapaljivim stablima eukaliptusa.

U januaru je na stotine turista moralo biti evakuirano s plaža Kraljevskog nacionalnog parka južno od Sydneya kada su ostali odsječeni požarima.

U požarima u Victoriji u 2009. godini poginulo je 173-oje ljudi i povrijeđeno je više od 400, prenosi Reuters.

Ne propustite