Cvijanović: U RS-u postoji stabilnost za razliku od Federacije BiH

Aktuelno
Cvijanović: U RS-u postoji stabilnost za razliku od Federacije BiH
.

U intervjuu za banjalučku ATV, premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je da je manji bh. entitet na putu stabilnog rasta i oporavka, te da privreda može da plati obaveze koje ranije nije mogla.

"Naša privrednici znaju da smo u posljednjih pet godina sproveli niz sistemskih mjera - u dogovoru sa privrednicima smo uveli neoporezivi dio dohotka, formirali registar parafiskalnih nameta, donijeli Zakon o sistemu multilateralne kompenzacije i cesije, uveli nisku osnovicu za obračun poreza i doprinosa za tekstilnu industriju u kojoj je povećan broj radnika. Onda smo rekli da mora biti povećana najniža plata, što je dogovoreno, kao i plate u privredi", rekla je Cvijanović.

Komentirajući odliv stanovništva, Cvijanović je konstatirala da ljudi odlaze, ne samo iz RS-a, zbog viših plata u inostranstvu, ali i "da se mnogi vraćaju".

Ona je podsjetila da opozicija u RS-u godinama prognozira propast sistema, kako neće biti penzija, plata i da je privreda umrla, što, po njenim riječima, nije tačno.

"Privreda sada daje puno više zahvljaujući mjerama i intervencijama koje smo dogovorili sa poslovnom zajednicom, a prema radnicima nemamo dugovanja", objasnila je Cvijanović.

Ona je ponovila da se redovno izmiruju obaveze prema poljoprivrednicima i da im je povećan agrarni budžet za 11 miliona, dok u Federaciji BiH poljoprivrednicima duguju 11,5 miliona KM za podsticaje u 2017. godini.

"Opozicija govori i da je rad javnih preduzeća bolji u Federaciji BiH, kako ima više poslovne inicijative, a nisu pošli od toga da u FBiH ima duplo više stanovnika. Kako onda možemo upoređivati broj novoosnovanih privrednih subjekata", upitala je Cvijanović, te istakla da u RS-u postoji stabilnost za razliku od Federacije BiH.

Rekla je da su penzije u RS-u male, ali da ih Vlada povećava u kontinuitetu, te da će u ponedjeljak biti donesena odluka o povećanju za dva odsto, što će biti povećanje od 17,5 odsto, ističući da tu neće stati. Podsjetila je da se pravo na penziju u RS-u ostvaruje sa 15 godina radnog staža, a u FBiH sa 20 godina radnog staža, te da u manjem bh. entitetu postoji mjesečni i godišnji borački dodatak.

Ne propustite