SIMPTOMI RAKA ŽELUCA KOJE NE SMIJETE IGNORISATI: I žene i muškarci ih zanemaruju!

Porodica i zdravlje
SIMPTOMI RAKA ŽELUCA KOJE NE SMIJETE IGNORISATI: I žene i muškarci ih zanemaruju!
.

Kada se pojave simptomi, često su tako nevažni da osoba na njih ne obraća pozornost. Ipak, te tegobe bi vas trebale natjerati da odete na pregled.

Velika učestalost raka želuca u mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku, svrstava ga na drugo mjesto najčešćih zloćudnih bolesti. U Hrvatskoj je rak želuca na drugom mjestu, iza raka bronha.

- Većina želučanih karcinoma je sporadična ili uzrokovana slučajnim mutacijama DNA. Iako postoji super rijetka genetska mutacija koja je povezana s tom bolesti, ona je gotova pa zanemariva - rekla je doktorica Umut Sarpel, onkologinja iz New Yorka.

Dodaje da u početku bolesti gotovo da i nema simptoma te savjetuje da ako uočite jedan ili više sljedećih znakova da posjetite liječnika.

 
1. Krv u stolici ili kod povraćanja

Iako ovo ne mora upućivati na rak želuca, može ipak biti znak ulceroznog kolitisa (kronična upala debelog crijeva koja dovodi do simptoma proljeva, boli u abdomenu i krvarenja iz rektuma) te Chronove bolesti.

Krv u stolici ili kod povraćanja razlog je da odete kod gastroenterologa, savjetuje doktorica.

Ako je krv povezana s rakom, krv u stolici bit će tamno crvene ili crne boje. Tijekom povraćanja ona će najvjerojatnije biti svjetlo crvene boje, a može imati i grubu teksturu poput kave jer je djelomično probavljena.

 
2. Apetit koji nestaje u trenu

Kad ste sjeli za stol, bili ste gladni, ali nakon samo nekoliko zalogaja vaš apetit nestaje i hrana vam više nije privlačna. Dr. Sarpel ovo naziva 'ranom sitošću' i kaže da je to još jedan simptom koji bi mogao ukazivati na karcinom želuca. Pogotovo ako se osjećaj sitosti bitno razlikuje od onoga na koji ste navikli.

 
3. Bol u abdomenu

Da, u nekim slučajevima bol jest znak raka želuca, ali u većini slučajeva bol je posljedica neke druge bolesti crijeva ili abdomena, kaže doktorica. Bol koja je upućuje na rak želuca je uporna i jaka. Ta bol ne traje jedan dan, pa se opet pojavi nakon dva tjedna, ona traje stalno i osjeća se u sredini trbuha.

 
4. Neobjašnjivi gubitak težine

Osim raka želuca i mnoga druga zdravstvena stanja, uključujući dijabetes tipa 1, Addisonovu bolest i Crohnovu bolest mogu dovesti do neobjašnjivog gubitka težine.

Ako gubite kilograme, a niste na dijeti, onda na to treba obratiti pažnju. Budite svjesni da gubitak težine može biti postupan.

Iako možda nećete primijetiti nagli gubitak, stajanjem na vagu biste mogli vidjeti da ste izgubili 5 kila tijekom posljednjih 6 mjeseci. Nemojte paničariti oko nekoliko kilograma, ali ako je gubitak vidljiv razgovarajte sa svojim liječnikom.

 
5. Žgaravica koja ne prestaje

Žgaravica, probavne smetnje i drugi simptomi problema s probavom mogu biti znakovi ranog upozorenja. Doktorica ipak naglašava kako će navedeni simptomi prije biti znak nekih drugih tegoba. Što god da bilo odite na pregled.

 
6. Nadutost, dijareja i zatvor

Rak koji raste u želucu može stvoriti osjećaj nadutosti i uzrokovati probavne probleme.

Ovi simptomi će rijetko kada asocirati na rak, no ako se uz njega javljaju i neki drugi, nemojte odgađati posjet liječniku.

(živim.hr)

 

Ne propustite