MNOGI MISLE DA JE GRIPA: Ovo su simptomi LEUKEMIJE, primijetite ih prije nego što BUDE KASNO!

Porodica i zdravlje
MNOGI MISLE DA JE GRIPA: Ovo su simptomi LEUKEMIJE, primijetite ih prije nego što BUDE KASNO!
.

Vjerovali ili ne, većina mladih krvnih zrnaca koje tijelo proizvodi dolazi iz koštane srži - masne supstance koja se nalazi u loptastim završecima kostiju.

Kod oboljelih od leukemije, jedna od ćelije iz koštane srži mutira i postaje kancerogena, a zatim se klonira - pravi sopstvene kopije i na ovaj način opaka bolest napreduje.

Doktorica Marta Vedlej otkriva da je rizično starosno doba za odrasle između 50. i 70. godine života, iako u novije vrijeme leukemija napada i mlađe ljude.

"Postoji nekoliko podtipova leukemije, koji se određuju prema vrsti ćelije koja mutira, kao i u kojoj fazi proizvodnje ćelije mutacija počinje", objasnila je onkolog Meredit Barnart.

Kada je riječ o simptomima leukemije, obje doktorica su se složile - ne postoji jasan simptom.

"Simptomi zavise od podtipa, ali mnogi od njih se zamjenjuju za običan grip", kaže Barnart.

1. Blijeda koža

"Kada se leukemija razvija, mlade krvne ćelije oštećene kancerom mogu da preplave koštanu srž i tako otežaju proizvodnju zdravih ćelija. Zbog toga što u tijelu imate manje zdravih, a više oštećenih ćelija, može da dođe do anemije, a samim tim i bljedila kože, naročito lica", objasnila je Barnart. Anemija može da izazove i stalan osjećaj hladnih ruku.

2. Umor

"Kao i kod mnogih drugih bolesti, umor je uobičajeni simptom leukemije", kaže Vedlej. Ako se konstantno osjećate iscrpljeno i nemate energije, a ranije ste je imali dosta, trebalo bi da se obratite ljekaru. Anemija takođe može biti uzrok umora.

3. Infekcije i temperatura

Krvne ćelije su veoma važne komponente imunog sistema. Ako one nisu zdrave, kao što je to slučaj kod leukemije, osoba se mnogo češće razboljeva. Vedlej kaže da su infekcije i temperatura još jedni od simptoma koji se najčešće viđaju kod leukemije.

4. Kratak dah

"Zajedno sa nedostatkom energije, kratak dah je nešto na šta takođe treba obratiti pažnju", istakla je Barnart. Obratite pažnju na trenutke tokom fizičke aktivnosti - ako primijetite da nemate vazduha ili vam se čini da je disanje drugačije nego ranije, ispričajte to vašem ljekaru.

5. Sporo zarastanje rana

Ako vam posjekotine dugo zarastaju, a modrice se lako pojavljuju, to može biti simptom leukemije. Male crvene tačkice na koži, poznatije kao petehije, takođe mogu da se jave zbog leukemije, a kod ove bolesti one se javljaju najčešće na nogama, kažu doktorke.

6. Drugi simptomi leukemije

"Pored navedenih, simptomi leukemije mogu biti i noćno preznojavanje i osetljivi i bolni zglobovi", otkriva Barnart, a Vedlej kaže da treba obratiti pažnju i na gubitak težine. Krvarenje iz nosa, natečeni ili uvećani limfni čvorovi, pad ili skok telesne temperature takođe su simptomi ove opake bolesti.

7. Dijagnoza

Ako doktor posumnja na leukemiju, poslaće vas na dodatne testove, kako bi se utvrdio broj crvenih krvnih zrnaca i trombocita.

Ako rezultati potvrde pretpostavljenu dijagnozu, ljekar će vas poslati kod hematologa, doktora specijalizovanog za poremećaje i rak krvi, koji će odrediti tip bolesti i način liječenja, piše stil.rs

 

Ne propustite