Stagnacija i blagi porast vodostaja rijeke Save

Bosna i Hercegovina
Stagnacija i blagi porast vodostaja rijeke Save
.

U posljednjih šest sati na vodotocima na vodnom području Save bilježi se trend stagnacije i blagog porasta vodostaja, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo koja vrši pojačano praćenje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području Save u Federaciji BiH.

Na Savi se bilježi blago povećanje vodostaja. Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignut je nivo od 730 cm pri kojem se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava. U skladu sa odredbama Federalnog operativnog plana odbrane od poplava (FOP) glavni rukovodilac odbrane od poplava direktor Agencije za vodno područje rijeke Save donio je Rješenje o proglašenju početka redovne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina. Na vodomjernoj stanici Slavonski Šamac preostalo je nešto manje od 70 cm do dostizanja navedenog nivoa.

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje se dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka Save.

O ovome su obaviješteni pravno lice koje je zaduženo za provođenje mjera aktivne odbrane od poplava koje se odnose na zaštitne vodne objekte na poplavnom području Odžačka Posavina, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i relevantne službe civilne zaštite.

Ne propustite