Dačić: Sramota da između Sarajeva i Beograda nema autoputa

Vijesti
Dačić: Sramota da između Sarajeva i Beograda nema autoputa
.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu za N1 kazao je da je sramota da između Sarajeva i Beograda i dalje nema autoputa.

 Kažete da ste gospodinu Bešliću rekli da popularizujete njegovu pjesmu "Miljacka". Kada ste vidjeli Miljacku je li vam bilo razočaravajuće?

"Nije razočaravajuće, može se ispostaviti iz pesme da je to neko čudo, da Miljacka toliko naraste, da se svi mostovi raznesu, ali je u Srbiji mnogi moji prijatelji, njihova deca, da ja pevam tu pesmu. Istraživanjima javnog mnenja, većina građana misli da ja pevam tu pesmu, a ne Halid Bešlić. Tako da, neću mu tražiti nikakva autorska prava", kazao je Daćić za N1.

Komentarišući sastanak šefova diplomatija šest zemalja Zapadnog Balkana u Sarajavu, Dačić je ocijenio da su ovakvi sastanci dobri.

"Bilo je sastanaka gdje se ozbiljno razgovaralo. Mislim da se to ne dešava na ovim multilateralnim skupovima, to se više dešava na nekim bilateralnim skupovima. Mi smo veoma ozbiljno pričali u Mostaru sa Hrvatskom i BIH gde smo bili predsednik Vučić i ja. Pričalo se otvoreno i ozbiljno o raznim problemima koji postoje. Kada je riječ o ovakvim sastancima, oni su dobri iz jednog razloga, a to je da je dobra vest da se oni uopšte održavaju i da je dobra vest da velike zemlje EU i dalje hoće da organizuju taj samit", naveo je šef diplomatije Srbije.

"Većina građana možda misli da mi nikad nećemo ući u EU. Zato su svi ti rokovi koji se postavljaju ljudima postali potpuno beznačajni. Rekao sam, na interenut sam pročitao, da je NASA rekla da će asteroid da udari i uništi Zemlju i da se to procenjuje 25. septembra 2135. godine. Rekao sam, ne sekirajte se, tada će svi naši problemi biti rešeni, nadam se i problem sa EU".

O sastanku u Mostaru

"Bilo je reči o tome da politički problemi koji postoje u odnosima naroda i entiteta ne stopiraju razne projekte. Ključna stvar je da li mi možemo, mi koji smo naši, da li možemo da govorimo jednim jezikom, jednim glasom, u odnosu na probleme sa kojima se svi zajedno suočavamo. Da tražimo pare za projekte, sramota je da između Sarajeva i Beograda i dalje nema autputa. Kad sam bio premijer, 30 i nešto sati putuje voz iz Beograda do Podgorice. Stigli bi avionom do Australije".

O neriješenim pitanjima između Srbije i BiH, Dačić je kazao da treba rješavati stvari od životne važnosti.

"Kako da rešimo da funckiniše hidrocentrala, pruga, to je od životne važnost. Mi smo nekad bili jedna država. To nije sada inostranstvo. Ti problemi trebaju da se reše. Sa Bosnom i Hercegovine ne samo da neće biti problema, nego smo spremni da te stvari što pre rešavamo, ali samo da se ne politizuju. Mislim da bi trebalo omogućiti građanima da žive normalno, svoj život između sebe", naveo je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu za N1.

Ne propustite