IZBJEGNITE HEMIJU: Ovim prirodnim sredstvima smanjite visoku temperaturu!

Porodica i zdravlje
IZBJEGNITE HEMIJU: Ovim prirodnim sredstvima smanjite visoku temperaturu!
.

Zamislite situaciju kada Vam lijekovi nisu dostupni, a morate pomoći svome bližnjemu ili sebi.

Ili ste možda jedna od tih osoba, koje izbjegavaju konvencionalne lijekove za smanjenje temperature (naprimjer, paracetamol) zbog njihovog štetnog učinka za zdravlje?

U bilo kojem slučaju, ove informacije vam mogu biti korisne.

Prvi korak kod visoke temperature

Ako imate visoku temperaturu, najbolje je da ne jedete krutu hranu i da pijete što više tekućine - na primjer, čaj, voćni sok ili vodu sa limunom.

Topla tekućina će potaknuti znojenje -  prirodan mehanizam hlađenja tijela, koji također oslobađa organizam od toksina.

Možete napraviti i poseban čaj, koji potiče znojenje - 1 čajnu žlicu mačje metvice (nepeta cataria), resnika (Eupatorium perfoliatum), mente i kadulje prelijte sa 1L vrele vode i procijedite nakon 10 minuta.

Pijte 1 šalicu čaja svakih sat vremena.

Šipak (nar)

Ljudi Izraela uzgajaju šipak (nar) već više od 5000 godina. U medicinske svrhe koriste se mnogi dijelovi ovog voća. Naprimjer, kora šipka se može koristiti kao sredstvo protiv visoke temperature.

Kadulja

Kadulja je popularna u mnogim zemljama svijeta. Osim toga, što smanjuje temperaturu, posjeduje antibakterijska i antiseptička svojstva.

Malina, brusnica i pasji trn

Stanovnici Rusije protiv groznice prave topao napitak od maline, brusnice ili pasjeg trna.

pasji trnJednu čašu malina/brusnice/pasjeg trna zdrobiti uz pomoć drvene žlice i iscijediti sok.

Ostatak voća zaliti sa 1 L vode i prokuhati. Malo ohladiti, dodati iscijeđeni sok i nekoliko žlica meda. Napitak piti topao, jednu čašu svakih 30-40 minuta.

Tuširanje u hladnoj vodi

Za ovaj način snižavanja temperature znaju vjerojatno svi. Na žalost, tuširanje u hladnoj vodi smanjuje temperaturu samo na kratko vrijeme.

Hladne obloge

Postoji više inačica ovog načina smanjenja temperature. Hladne obloge su učinkovite, ali morate biti uporni i često ih mijenjati.

 

Ne propustite