Washington prvi puta otvoreno optužio Rusiju za hakerske napade

Svijet
Washington prvi puta otvoreno optužio Rusiju za hakerske napade
.

Washington je prvi put otvoreno optužio rusku vladu da stoji iza računalnih napada u kojima su hakeri uspjeli ući u kontrolne sustave nekih iznimno osjetljivih infrastruktura u Sjedinjenim Državama, poput nuklearnih centrala i vodovoda.

"Informatički akteri ruske vlade su u najmanju ruku od ožujka 2016. ciljali vladina tijela i brojne sektore važnih američkih infrastruktura, poput energetike, nuklearnih postrojenja, trgovinskih objekata, vodovoda, zrakoplovstva i osjetljivih točaka tvorničkog sektora", piše u izvješću koje su pripremili stručnjaci za informatičku sigurnost američkog ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS) a objavljeno je u četvrtak.

Nove sankcije?

Objavljivanje izvješća podudara se s objavom niza sankcija Trumpove administracije protiv ruskih pojedinaca i pravnih subjekata kao odgovor na upletanje Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. i na više informatičkih napada, javlja Hina.

Tim je sankcijama obuhvaćeno 19 osoba, među kojima i poslovni čovjek Evgenij Prigožin, blizak Kremlju. Na meti sankcija je i pet pravnih osoba, među njima FSB (ruska unutarnja obavještajna služba) i GRU (tajna služba ruske vojske).

Rusija najavila protumjere

Moskva koja je uvijek nijekala bilo kakvo upletanje, odmah je preko zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova najavila "protumjere".

Informatički napadi su u 2016. stajali SAD između 57 i 109 milijarda dolara, navodi se u izvješću Bijele kuće objavljenom u siječnju, u kojemu se napose upire prstom u hakere iz Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

 

Ne propustite