AKO STE SE IKAD PITALI: Evo koliko dnevno cigareta smijete da popušite, a da ne umrete

Zanimljivosti
AKO STE SE IKAD PITALI: Evo koliko dnevno cigareta smijete da popušite, a da ne umrete
.

Riskirate sterilnost, rak pluća, rak grla, impotenciju i ostale probleme sa zdravljem

Koliko dnevno cigareta mogu popušiti, a da ne umrem? Nema pušača koji si nije postavio ovo pitanje dok je unosio dim prve cigarete iz druge kutije cigareta… Ako niste znali, cigarete su najprodavaniji proizvod na planeti. Riječ je o industriji “teškoj” više od 400 milijardi dolara što je čini jednom od najmoćnijih na svijetu.

Ako ste strastveni pušač i ništa na ovom svijetu vas ne može natjerati da se odreknete svog slatkog poroka, vjerojatno ste se nekad zapitali kolika je smrtonosna dnevna doza?

Matematika je u ovom slučaju jako jednostavna. Procijenjeno je da donji limit smrtonosne doze nikotina po danu može iznositi 30 do 60 miligrama, odnosno od 0.5 do 1.0 miligrama po kilogramu odrasle osobe. S obzirom na to da u prosjeku svaka cigareta u sebi sadrži jedan miligram nikotina, jednostavno se dolazi do brojke od minimalno tridesetak cigareta.

Pušač apsorbira samo deseti dio nikotina jedne cigarete – 0,1 miligram, što znači da je potrebno popušiti barem 300 cigareta u jednom danu da bi ste doslovno ispustili dušu, piše portal Dnevno.hr.

Minimalna doza je i veća od toga, te neki znanstvenici tvrde da je potrebno progutati od 500 do 1.000 miligrama ili popušiti od 6,5 do 13 miligrama po kilogramu.

Američka agencija za hranu i lijekove smatra da je malo vjerojatno da se bilo tko otruje nikotinom od pušenja. No, ne biste se trebali igrati sa svojim zdravljem. Riskirate sterilnost, rak pluća, rak grla, impotenciju i ostale probleme.

Ne propustite