Zvizdić razgovarao s britanskim ministrom za evropska pitanja Duncanom

Bosna i Hercegovina
Zvizdić razgovarao s britanskim ministrom za evropska pitanja Duncanom
.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas s ministrom za evropska pitanja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske sir Alanom Duncanom i zahvalio se na dosadašnjoj podršci i spremnosti Ujedinjenog Kraljevstva da nastavi podržavati BiH i zemlje zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i da razvoj odnosa između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva u narednom periodu treba da ima naglasak na jačanju ekonomske saradnje, prije svega kroz privlačenje kvalitetnih investicija i kroz transfer znanja i tehnologija.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom sastanka rekao da je značajna prijateljska podrška Ujedinjenog Kraljevstva u procesu evropskih i euroatlantskih integracija i istaknuo posebnu zahvalnost za britansko-njemačku inicijativu koja je dala novi, pozitivan podstrek za pokretanje reformskog procesa i ubrzanje procesa EU integracija BiH. Upoznao je ministra Duncana s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i naglasio da je u cilju zadržavanje pozitivnog momentuma procesa evropskih integracija BiH i u kontekstu reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, Bosna i Hercegovina opredijeljena za nastavak provođenja dogovorenih mjera.

Ministar Duncan je rekao da je Bosna i Hercegovina u proteklom periodu napravila mnogo pozitivnih aktivnosti i da naredni period na putu ka evropskim i NATO integracijama treba iskoristiti za rezultate  koje treba iskazati kroz pozitivne reforme u svim oblastima.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio poruku i tvrdnju ministra Duncana da će Ujedinjeno Kraljevstvo zadržati interes na regionu zapadnog Balkana, te pružati podršku regionalnoj saradnji, stabilnosti i ekonomsko-socijalnim reformama.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Duncan su razgovarali i o predstojećem Samitu o zapadnom Balkanu koji se treba održati u julu u Londonu i saglasili se da je važno da glavne teme budu ekonomija i sigurnost.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, javlja Fena.

Ne propustite