Predstavljena knjiga 'Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine'

Bosna i Hercegovina
Predstavljena knjiga 'Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine'
.

Ismet Dedajić, autor knjige "Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine 1941-1945/1992-1995", kazao je da je svojih posljednjih 20 godina posvetio pisanju te knjige kako bi od bosanske planine zaborava, koja je velika poput Kilimandžara, otrgnuo događaje kojima je svjedočio.

Ismet Dedajić rođen je 1931. godine u selu Šetiči kod Rogatice, a kao desetogodišnjak svjedočio je zločinima u rodnom mjestu.

- Kao musliman i pripadnik bošnjačkog naroda ne bih mogao na onaj svijet pred boga položiti svoje račune da nisam ovo napisao. Sve što sam napisao je istina i samo istina. Ja sam iskočio iz vatre, mojih 26 Dedaića je živo izgorjelo, a ubijeno ih je 49 - istaknuo je Dedajić na predstavljanju svoje knjige u Centru za kulturu Mostar.

U knjigu "Genocid nad Bošnjacima Podrinja i istočne Hercegovine 1941-1945/1992-1995", čiji je nakladnik "Dobra knjiga" iz Sarajeva, Dedaić je ugradio svoja sjećanja, kao i rezultate dvadesetogodišnjeg istraživanja i razgovora s preživjelima.

Moderator promocije Harun Macić kazao je kako je genocid duboko utkan u tradiciju bošnjačkog naroda.

- Promocija ove knjige nije u svrhu stvaranja nove mržnje, već da bi se upoznali s nečim što je dio naše historije i nešto što nam se, na žalost, ponavlja - istaknuo je Macić.

Jedan od promotora knjige Seid Smajkić kazao je kako je knjiga iznimno vrijedna jer su u njoj iznesena svjedočenja čovjeka koji je preživio dva genocida.

- Genocid iz Drugog svjetskog rata nije u knjigama zabilježen kao takav, no suštinski se i tada dogodio genocid i uništenje bošnjačkog bića. Ono što isijava iz ovog djela i što se može prepoznati u njemu je kontinuitet politika i zločina koji se proteže do dan danas - kazao je Smajkić.

Naglasio je kako je važno što su zločini i agresija na BiH došli pod lupu zanimanja svjetske javnost te su glavni akteri iz Srbije i Hrvatske privedeni i, koliko-toliko, kažnjeni, prenosi Fena.

Ne propustite