Za obnovu tvrđava u BiH, RH i Crnoj Gori oko 1,3 milijuna eura iz EU fondova

Kultura
Za obnovu tvrđava u BiH, RH i Crnoj Gori oko 1,3 milijuna eura iz EU fondova
.

Za rasvjetu i digitalno opremanje tvrđava Klisa i Sv. Mihovila u Šibeniku te Vranduka kod Zenice i Kanli-kule u Herceg Novom osigurano je oko 1,3 milijuna eura iz programa prekogranične suradnje (IPA) Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a radovi bi trebali završiti do kraja godine, rečeno je u srijedu na zajedničkom predstavljanju toga međudržavnog projekta na Klisu.

 Kako je istaknuto, digitalizacijom i rasvjetom pridonijet će se atraktivnosti tih četiriju tvrđava i dodatnom privlačenju posjetitelja i turista.

 Kata Žganjer iz Muzeja grada Šibenika rekla je kako će se digitalizacijom omogućiti međusobno internetsko povezivanje četriju tvrđava: Sv. Mihovila u Šibeniku, Kliške tvrđave te Vranduka kod Zenice i Kanli-kule u Herceg Novom.

 "Moći ćemo istodobno vidjeti što se događa u te četiri tvrđave", dodala je Žganjer.

 Alen Karamehić iz Muzeja grada Zenice istaknuo je da Vranduku, tvrđavi koja je od Zenice udaljena petnaestak kilometara, mnogo znači sudjelovati u tomu prekograničnom projektu Hrvatske, BiH i Crne Gore, prenosi Hina. 

"Ovo je za nas dragocjeno iskustvo za naše buduće projekte jer do sada nismo sudjelovali u projektima koji se financiraju novcem iz EU fondova", rekao je Karamehić.

Tamara Bojović iz hercegnovske općine rekla je kako joj je drago što je i taj crnogorski grad dobio priliku biti partner u projektu prekogranične u suradnje s Hrvatskom i BiH.

"Digitalizacijom Kanli-kule pridonijet će se boljem posjetu turista toj tvrđavi", dodala je Bojović.

(Hina)

Ne propustite