Olimpico slavi Dijamanta: Džeko maestralnom izvedbom odveo Vučicu u četvrtfinale

Fudbal
Olimpico slavi Dijamanta: Džeko maestralnom izvedbom odveo Vučicu u četvrtfinale
.

Roma je nakon dugih 10 godina izborila četvrtfinale Lige prvaka. Zahvaljujući pogotku našeg Edina Džeke Vučica je izbacila ukrajinski Shakhtar. Podsjećamo, Ukrajinci su kod kuće slavili 2:1, a večeras je Roma slavila s 1:0 i ostvarila veliki uspjeh.

Već u prvoj minuti Edin Džeko zaprijetio je golu gostiju! Nainggolan mu je savršenoi servirao loptu, a bh. napadač s ruba kaznenog prostora pucao u golmana. Dijamant je i dvije minute poslije u odličnoj prilici, ali ovoga puta sudac je označio ofsajd.
 
U osmoj minuti Šahtar je prvi puta u protivničkom šesnaestercu, iskosa je pucao Marlos, no Romina odbrana lako je riješila njegov pokušaj. I u idućim minutama gosti su nastavili s napadima, zaprijetili su Bernard i Taison, no neuspješno.
 
Džeko je u 12. minuti promašio i treću priliku na utakmici, tačnije, njegov udarac blokirao je Rakitsky. Isti igrač pokušao je i u 21. minuti, i tada je pravovremeno reagirala odbrana Šahtara koja bez poteškoća čisti udarac Rominog napadača, dok je u 24. Pjatov bio taj koji je zaustavio Džeku.
 
Osim promašaja Džeke, Roma nije odigrala gotovo ništa u prvih pola sata, Šahtar je preuzeo dominaciju u svoje noge i nastavio prijetiti preko Ismailija i Taisona, a najbliže golu bili su u 31. kada je Ferreyra prevario Fazija pa pucao pored gola. Šahtar se bunio španskom sucu zbog nedosuđenog penala, u 33. minuti Florenzi ruši Marlosa u kaznenom prostoru, ali, čini se, sve je bilo čisto.
 
Do kraja prvog dijela obje momčadi su imale po nekoliko prilika, ali niti jedna nije išla u okvir gola, osim pokušaja Freda koji je u 43. prevario Strootmana i izborio slobodni udarac koji je zatim i izveo, no Alisson je vrhunski obranio. U posljednjoj minuti i Roma je tražila penal, Nainggolan je srušen u šesnaestercu, ali sudac je ponovo samo odmahnuo.
 
U 52. minuti Olimpico je proključao! Strootman je dugom loptom izbacio Džeku oči u oči s Pjatovom, a bh. nogometaš hladnokrvnim potezom dovodi Vučicu u vodstvo.

Roma se nakon dolaksa u vodstvo sasvim razbudila, pokušao je Nainggolan i 62. pa Džeko u 68., pucao je strijelac jako blizu gola. I iduća prilika domaćina bila je u režiji fantastičnog bh. napadača koji je otvorio prostor za netom ušlog Gersona koji je bio neprecizan.

A korak bliže prolasku došla je rimska momčad u 79. minuti kada je Šahtarov Ordets napravio glupost i neoprezno povukao Džeku, koji je išao sam prema golu, za dres s leđa. Sudac nije niti sekunde dvojio te mu je pokazao direktan crveni karton. Italijani su znalački do kraja sačuvali prednost, a Olimpico je ponovo proključao u finišu kada je zamijenjen igrač susreta - naš ponos Edin Džeko.

Ne propustite