HRKANJE UOPĆE NIJE BEZAZLENO: Ono može biti simptom OVIH OZBILJNIH BOLESTI!

Zdrav život
HRKANJE UOPĆE NIJE BEZAZLENO: Ono može biti simptom OVIH OZBILJNIH BOLESTI!
.

Hrkanje nije samo neugodna pojava za one koji spavaju u vašoj blizini,već može biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Hrkanje je iritantan zvuk koji proizvodimo kada dišemo za vrijeme sna.

O ovom se poremećaju još uvijek premalo govori, iako nije rijedak. Neke osobe bude se s osjećajem gušenja i "borbe" za zrak.

Može uzrokovati probleme sa srcem

Razvoj bolesti je obično polagan, gotovo nezamjetan. Apneje se počinju javljati kod bolesnika koji od ranije hrču, a bolesnici često i nisu svjesni svojeg poremećaja.

Osobe s apnejom se osjećaju pospano i nakon 8 ili 10 sati sna, često zadrijemaju u monotonim situacijama, a s vremenom se može razviti i progresivni gubitak kognitivnih funkcija - problemi s koncentracijom, pamćenjem i sl. Imaju veći rizik od moždanog udara, fibrilacije atrija, povišenog krvnog tlaka i zatajenja srca.

Ranija istraživanja pokazala su kako hrkanje, povezano s apnejom, može imati težak udarac na zdravlje srca jer u osoba s apnejom, u njihovim koronarnim arterijama, ima više lošeg plaka, tvrde radiolozi i kardiolozi Medicine Sveučilišta South Carolina.

 

Ne propustite