Sanirana klizišta u Boljakovom Potoku, Dobroševićima i na Aneksu

Aktuelno
Sanirana klizišta u Boljakovom Potoku, Dobroševićima i na Aneksu
.

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji s Kantonalnom upravom civilne zaštite u protekloj je godini sanirala klizišta u ulicama Bana Borića iza broja 52 u Boljakovom Potoku, 14 juni  kod broja 43 u Dobroševićima i Harisa Kurtovića na Aneksu, a do kraja sedmice trebali bi početi radovi na sanaciji klizišta u Vrandučkoj ulici do broja 53 u naselju Briješće. 

Za te radove Kantonalna uprava civilne zaštite izdvojila je 160.000 KM, dok je Općina Novi Grad za izradu projektne domunetacije izvojila 50.000 KM, saopćeno je iz Press službe Općine.

Kantonalna uprava civilne zaštite prvi put je finansirala radove na sanaciji klizišta na području Novog Grada.

U ovoj godini planirana je izrada tehničke dokumentacije za sanaciju još četiri aktivna klizišta čije trenutno stanje prijeti ugrožavanju ljudskih života i materijalnih dobara.

- Razmatrajući prioritete odlučili smo da, nakon pribavljanja tehničke dokumentacije pristupimo sanaciji klizišta u ulici Avde Hodžića do broja 55, gdje će se sanirati širi obuhvat klizišta, koje se nalazi u gusto naseljenom dijelu naselja Švrakino Selo, gdje nije adekvatno riješena fekalna i oborinska kanalizaciona mreža, što je doprinjelo pogoršanju situacije na terenu - pojasnio je pomoćnik općinskog načelnika u Službi za civilnu zaštitu Općine Novi Grad Sarajevo Fahrudin Kazazić.

Naglasio je da je njihova sanacija hitna s obzirom na činjenicu da se radi o aktivnim klizištima koja se nalaze u urbanim područjima.

Za rješavanje ovog problema Općina Novi Grad je iz budžeta izdvojila oko 300.000 KM.

Prema Kazazićevim riječima na području općine Novi Grad trenutno ima desetak aktivnih klizišta, uglavnom u padinskim naseljima, saopćeno je.

U prethodnom periodu sanirana su klizišta u ulici Grada Bobovca u Buća Potoku, kao i klizišta u ulicama Ragiba Džinde do broja 156, Hekim Oglu ali-paše od broja 52 do broja 56 u Boljakovom Potoku i Izeta Karšića do broja 16 u naselju Briješće, prenosi Fena.

 

Ne propustite