DETALJI STAŠNE NESREĆE: Ovo je uzrok pada aviona u Nepalu

Svijet
DETALJI STAŠNE NESREĆE: Ovo je uzrok pada aviona u Nepalu
.

Avion koji se srušio u prijestolnici Nepala, Katmanduu, uslijed čega je poginulo na desetine ljudi, prilazio je jedinoj pisti koju aerodrom u tom gradu ima, iz pogrešnog pravca, izjavio je generalni menadžer aerodroma Raj Kumar Četri.

Kako prenosi AP, snimak razgovora između pilota i kontrole za vazdušni saobraćaj ukazuje da je postojala konfuzija po pitanju iz kog smera bi avion trebalo da sleti.
Prema riječima menadžera aerodroma, pilot aviona nije pratio instrukcije za slijetanje koje mu je davao kontrolni toranj i avion "nije bio u liniji sa pistom kako je trebalo" da bude.

On je dodao da je kontrolni toranj u nekoliko navrata upitao da li je pilot dobro i da je svaki put odgovor bio "da".

Kako su mediji juče prenijeli, na međunarodnom aerodromu u Katmanduu izletio je sa piste i zapalio se avion kompanije "US-Bangla" iz Bangladeša u kojem je bilo 67 putnika i četvoro članova posade, pri čemu je stradalo najmanje 50 ljudi.

Reuters je to objavio pozivajući se na neimenovanog portparola nepalske vojske, dok je AP na osnovu podataka iz tamošnje policije objavio da je poginulo najmanje 38 ljudi, a 23 povrijeđeno.

BBC prenosi da je "Katmandu post" javio da se letjelica srušila u istočnom dijelu piste aerodroma "Tribuvan".

Navodi se da je iz letjelice spašeno 17 osoba. Avion "Bombardije deš 8 Q400" sa dva propelera doletio je iz Bangladeša, prenosi Tanjug. 

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije i video snimci na kojima je prikazan dim koji se diže sa piste.

 

Ne propustite