DRAMATIČNO STANJE NA SJEVERU BIH: Rijeke se izlile iz korita, pozivaju se građani da poduzmu mjere opreza!

Bosna i Hercegovina
DRAMATIČNO STANJE NA SJEVERU BIH: Rijeke se izlile iz korita, pozivaju se građani da poduzmu mjere opreza!
.

Vodostaji rijeka Sane, Une i Save u porastu su na sjeverozapadu naše zemlje, a iz civilnih zaštita FBiH i RS kazali su kako su se na nekim mjestima rijeke već izlile iz korita.

Sve službe su u stanju pripravnosti. Za sada su se rijeke izlile u Prijedoru i općini Srbac te u manjim mjestima koja se nalaze u okolini. 

U narednim danima moguć je dalji rast vodostaja Sane, Une, Save i nešto manje Vrbasa, upozorili su iz Uprave Civilne zaštite RS.

Hidrolozi prognoziraju da bi od 14. do 18. marta ove godine, zbog topljenja snijega i određenih kišnih padavina, Sana u Prijedoru, Una u Novom Gradu/Bosanskom Novom i Sava u Bosanskoj Gradišci mogle dosegnuti kotu vanredne odbrane od poplave.

29063422-10210894748795922-8148755014483968000-n

Iz Civilne zaštite dodaju da su o tome na vrijeme obavijestili lokalne zajednice i njihove službe zaštite i spasavanja, koje prate situaciju preduzimajući neophodne aktivnosti.

U Prijedoru je danas proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava na području grada, jer je vodostaj rijeke Sane jutros iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta.

Vodostaj te rijeke je u 12 sati bio već 432 cm, a kota redovne odbrane od poplava premašena je za 12 cm.

Iz Federalne uprave civilne zaštite savjetuju građane da slušaju upute stručnjaka kojima je to posao te da sve što primijete da bi mogla biti potencijalna prijetnja prijave službama civilne zaštite.

"Ne poduzimajte samoinicijativno nikakve opasne radnje te uklonite stvari iz podruma. Očekuje se ulazak vode u pomoćne objekte koji se nalaze duž rijeka Sane i Une. Kolege su već poduzele preventivne radnje, znamo šta možemo očekivati i spremni smo", zaključio je Solak.

 

Ne propustite