DA LI ZNATE? Plava svjetlost iz ekrana opasnija je od UVA i UVB zraka!

Zanimljivosti
DA LI ZNATE? Plava svjetlost iz ekrana opasnija je od UVA i UVB zraka!
.

O tome koliko su UVA i UVB sunčeve zrake opasne za našu kožu mnogo se govori, pa uglavnom vodimo računa o zaštiti kada se izlažemo suncu. Biramo doba dana, nanosimo SPF faktor, a oni oprezniji čak prilagođavaju prehranu unoseći nutrijente koji kožu pripremaju na spretniju reakciju. 

No slična opasnost koja nam prijeti iz malih ekrana, podmuklo se provlači ispod radara.
U nedostatku boljeg objašnjenja, za loš ten krivimo masniju hranu, boravak u zatvorenom prostoru, manjak kretanja i kojekakve navike, no istina bi se mogla skrivati u našim mobitelima, tabletima, laptopima.. 

HEV zrake prodiru dublje u kožu

Naime, iz njih izvire HEV (High energy visible) svjetlo visoke frekvencije, koje spada u plavi pojas elektromagnetskog svijetla, blizu ultraljubičastih zraka, a koje emitira i samo sunce. Međutim, dok se ultra ljubičaste zrake kreću u rasponu od 100 do 400 nanometara, uzrokujući starenje kože i opekline; HEV zrake svijetle u opasnijem rasponu od približno 380 do 500 nanometara.To znači da u našu kožu prodiru dublje i uzrokuju veća oštećenja. 


Istraživanja su pokazala kako HEV svjetlost generira slične količine reaktivnih vrsta kisika, kao i kombinacija UVA i UVB zraka. Izlaganje njima može dovesti do upala kože, kompromitirane melanogeneze, pretjerane osjetljivosti, suhoće, pojačane pojave bora, neujednačenog tonusa i teksture, te ˝obješene˝ kože. Tvrtka ˝Lipo Chemicals˝ u svojoj je studij analizirala stanične promjene kože izložene HEV svjetlu, zabilježivši negativan utjecaj na ozdravljenje kože, oporavak barijera, stanični ciklus i melanogenezu. 

Iako SPF ne pomaže, razvijeni su drugi blokatori

Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjela priroda njihova djelovanja i mehanizmi utjecaja, već su ovi rezultati dovoljni da ovu prijetnju shvatimo ozbiljno. Iako nam uobičajena SPF sredstva ne mogu pomoći u zaštiti od HEV svjetlosti, razvijeni su drugi blokatori koji to uspješno čine. 

U proizvodima za njegu potražite sastojke poput melanina, lokalnog luteina i Liposhield® HEV Melanina, a  pomoći će vam i titanijev dioksid, te cinkov oksid, koji će reflektirati dobar dio HEV svjetla. Razumno bi bilo razmisliti i o filterima plavog svjetla za sve digitalne uređaje,kao i  o kontaktnim lećama ili računalnim staklima dizajnirana da blokiraju plavo svjetlo.

Ne propustite