Dijete joj svakog dana večera u TRI POPODNE! Svi joj se zbog toga iščuđavaju, a ona nikad nije imala VEĆI MIR U KUĆI

Mame i bebe
Dijete joj svakog dana večera u TRI POPODNE! Svi joj se zbog toga iščuđavaju, a ona nikad nije imala VEĆI MIR U KUĆI
.

Sa klincima školskog uzrasta, prava gastrointenstinalni haos nastaje baš svakog radnog dana u periodu između 15 i 18 časova i to je vrijeme kada svi roditelji padaju u dubok očaj. A postoji tako jednostavno rješenje da okončate ovaj svakodnevni pakao.

Večera u 3 popodne olakšaće vam život

U vrijeme između 15 i 18 časova većina klinaca umire od gladi. Pokupili ste ih iz škole a oni kukaju i pitaju šta ima da se jede.

Djeca se mnogo igraju u školi, i troše mnogo energije, a vrlo je upitno šta zapravo pojedu za ručak. Vjerovatno će se zadržati na kesici grickalica i slatkišu. Onda, kad ih dovedete kući, slede razgovori ovog tipa, iz dana u dan.

Dijete: Gladan sam.

Mama: Dobro, gricni ovo (daje mu sendvič, voćku ili nešto slično.

Dijete: Pojeo sam. I dalje sam gladan.

Mama: Strpi se, večera je za sat vremena.

Dijete pada u trans, uvjerava majku da umire od gladi i da neizostavno mora sada da jede.

Majka pada u još dublji očaj i sve se završava tako što je dijete gricnulo i malo kokica, malo pereca, popilo sok, možda i još jedan sendvič.

Mama: Večera je gotova!

Dijete: Ali ja nisam gladan!

U čemu je ovdje problem? U tome što djetetov biološki sat pokušavate da prilagodite svom ritmu. Novinarka i mama Vendi Visner preokrenula je u svojoj kući cijeli sistem obroka i kaže da napokon ima mir u kući i život je mnogo jednostavniji.

- Moje dijete večeru dobija u tri. Teško je organizovati moj dan tako da imam večeru spremnu u to vrijeme, ali to je najbolje rješenje, i pritom ne pravim nikakva komplikovana jela - pasta, meso, pohovani kačkavalj, povrće, voće. Sve to može da se spremi za kratko vrijeme, a djeca rado jedu. U svakom slučaju je bolje nego da im dajem gomilu grickalica u periodu od tri do šest, da bi kasnije preskakali večeru. Rana večera znači da zadovoljni i punog stomaka rade domaći i da im je onda ostatak večeri sasvim slobodan za odmor. Uostalom, razmislite malo o tome - uglavnom djecu šaljemo na spavanje oko osam uveče, zar ne? Pa zar nije onda malo besmisleno da im večeru služimo u 6 ili 7? - piše ova mama, dodajući da djeci, ukoliko poslije večere ogladne, da voće ili nešto slično i da to sjajno funkcioniše.

Naravno, to dobro funkcioniše za nju koja je kod kuće u tri popodne. Većina nas nije, ali Vendi ističe da je najbitnije djecu stvarno nahraniti kada su gladna, ne obazirući se na to kada smo mi zamislili da je idealno vrijeme za obrok.

- Ako vam je dijete gladno u 3, 4, kad god, dajte mu pravi obrok u tri ili kada je već gladno. Ako vas muči to što onda nema porodične večere u sedam, prosto napravite novi ritual u sedam i uživaćete i u njemu. I ne brinite, njihovi biološki časovnici će se vremenom promijeniti i neće uvijek imati vreme za večeru kao penzioneri. Ali dok je situacija takva kakva jeste, pravite pametne izbore - zaključuje na kraju ova mama.

T.G.

Ne propustite