Počinje već od 35. godine! Ovo su SIMPTOMI koji ukazuju na POČETAK MENOPAUZE!

Praktična žena
Počinje već od 35. godine! Ovo su SIMPTOMI koji ukazuju na POČETAK MENOPAUZE!
.

Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, što je uglavnom između 35. i 50. Evo nekih simptoma koji ukazuju na njen početak:

Nelagodnost pri spavanju

Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u periodu menopauze.

Napetost i depresija

Osjećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu savladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadaji panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

Bol u udovima

Zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako naotiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići liječniku.

Neredovan ciklus

Neredovan ciklus je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona vašeg tijela, koji rade do kraja vaše plodnosti.

Topli valunzi

Topli, a ponekada čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.

 

Ne propustite