Završena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Aktuelno
Završena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH okončao je današnje zasjedanje na kojem su u prvom čitanju usvojene izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čije je donošenje predložilo Vijeće ministara BiH da bi se maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjerila do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina. 

Također, zakonom je predožena procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što bi trebalo omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i uz njihovo stečeno iskustvo dodatno ojačati Oružane snage BiH. 

Prihvaćena je izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojom je članica Povjerenstva za odbranu i  sigurnost Borjana Krišto predložila da se odredi novi koeficijenti za vojnike i dočasnike, čime bi se, kako smatra, poboljšao materijalni status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH. 

Na osnovu usvojenog zaključka, Predstavnički dom uputit će Domu naroda zahtjev da se predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH razmatraju po hitnoj proceduri. To je bio prijedlog Mirsada Mešića, Damira Bećirovića, Saše Magazinovića, Mirsada Đonlagića, Fehima Škaljića, Damira Arnauta i Denisa Bećirovića, koji su na današnjoj sjednici prihvatili poslanici. 

S ciljem da se korištenjem savremenih tehnoloških rješenja otkloni svaka sumnja u regularnost izbora ove izmjene i dopune predviđaju da se rezultati izbora evidentiraju i na temelju izvoda iz optičkih skenera.

Predstavnički dom nije odobrio izmjenu Izbornog zakona BiH, kojom su poslanici SDP BiH predlagali da se izborni cenzus sa sadašnjiih 20 posto spusti na 10 posto. 

K znanju je primljen Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu, kao i Informacija u oblasti direktnih stranih investicija u BiH.

Prihvaćena je i Odluka o potvrđivanju Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 

Također, većinom glasova Predstavnički dom na današnjem zajedanju prihvatio je neopozivu ostavku  zamjenika direktora Agencije za Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Dragana Anđelića, a data je saglasnost na ratifikaciju nekoliko sporazuma i protokola, među kojima su Sporazum između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka i Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole, prenosi Fena. 

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH zakazana je za 21. mart. 

Ne propustite