HRVATSKA: Izvezli oružja za 200 mil. eura, SAD ostaje najveći kupac

Region
HRVATSKA: Izvezli oružja za 200 mil. eura, SAD ostaje najveći kupac
.

Potražnja za pištoljima u SAD-u je malo pala, ali ukupan rezultat lanjskog izvoza oružja jednak je kao i u 2016. što znači da su značajno ‘povukli’ drugi proizvodi
 
Premda je protekla 2017. godina za hrvatsku izvozno orijentiranu vojnu industriju bila znatno teža nego rekordna 2016., zadržan je pozitivan trend izvoza i prema prvim neslužbenim procjenama (Ministarstvo gospodarstva službene brojke objavit će u travnju), vrijednost izvoza oružja barem je jednaka onoj iz 2016. i iznosi 1,5 milijardi kuna, dakle oko 200 milijuna eura. Prije 6-7 godina Hrvatska je izvozila dvostruko manje oružja, no u posljednjih nekoliko godina zabilježena je značajna stopa rasta od 20 do čak 37% godišnje. U 2017. nije bilo tako uglavnom zbog značajnijeg pada potražnje u SAD-u, koji je prvi partner Hrvatskoj u tim izvoznim poslovima.

Hrvatska drži treće mjesto

Kako su glavni hrvatski izvozni proizvodi u domeni oružja i dalje pištolji karlovačkog HS Produkta, a oni u pravilu čine više od polovice vrijednosti ukupnog hrvatskog izvoza oružja, svaki poremećaj na tom dijelu tržišta mora se osjetiti na ukupnim rezultatima. Stručnjaci kažu da je 2016., kada su Karlovčani u SAD-u prodali oko 575.000 pištolja (RH drži 3. mjesto), bila rekordna jer je američka javnost u to vrijeme smatrala da će bivši predsjednik Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, pa su Amerikanci doslovce pohrlili u trgovine oružja. Dolaskom predsjednika Trumpa situacija se stabilizirala, tako da je pad potražnje u SAD-u primjetan i iznosi oko 20%. HS je u SAD-u zaradio manje nego godinu prije, no nadoknadio je te brojke pojačanim plasmanom u svijet svoga drugog strateškog proizvoda, jurišne puške VHS 2. Kako je riječ o skupljem proizvodu, izvozom primjerice 10.000 jurišnih pušaka ostvaruje se zarada jednaka plasmanu 75.000 pištolja.

SAD će, međutim, i dalje ostati najveći kupac hrvatskog oružja i usluga jer je manjak nadoknadilo Remontno brodogradilište “Viktor Lenac” iz Rijeke koje je završilo veliki remont zapovjednog broda američke 6. flote “USS Mount Whitney” vrijedan oko 32 milijuna dolara. Taj brod na remont u Lenac dolazi već godinama, no u 2016. remonta nije bilo. Počeli su, međutim, u Lenac na razne dorade i popravke dolaziti i drugi brodovi 6. flote, inače stacionirani u Italiji, tako da će ovo naše brodogradilište i dalje imati osigurane dolarske poslove.

Kako stručnjaci kažu da je RH u 2017. godini izvezla tri do četiri puta manje i tzv. neperspektivnog oružja sa zaliha (kalašnjikovi, topovi, bacači, granate i streljivo), i ovdje je nastala financijska rupa od nekoliko desetaka milijuna eura u odnosu na 2016., kada je iz RH na Bliski istok (Saudijska Arabija) izvezeno oružja sa zaliha još iz Domovinskog rata za osamdesetak milijuna dolara.


Kako je ukupan rezultat izvoza oružja u prošloj godini jednak kao i u spominjanoj i rekordnoj 2016., to znači da su značajno povukli neki drugi hrvatski izvozni proizvodi i tako anulirali spomenute manjkove. Osim pištolja i pušaka (oko 400.000 cijevi) izvozili smo i bacače granata (i granate 40 mm), snajpere, višecijevne lansere raketa, streljivo, kacige, zaštitnu opremu i opremu za razminiranje, remont i modernizaciju brodova i mornaričkih sustava.

Konkurentni proizvodi

No, kažu upućeni, prošlogodišnji su hit naše vojne industrije minobacačke mine od 60, 81, 82 i 120 mm. Izvoze se značajne količine, a riječ je o zajedničkom proizvodu šest hrvatskih tvrtki – iz Virovitice, Bjelovara, Zadra, Pule, Dugog Sela i Stubičke Slatine – koje ukupno zapošljavaju više od 1000 zaposlenika, plus kooperanti. Minobacačke mine Hrvatska je proizvodila i tijekom rata, a proizvode se i u susjedstvu, no riječ je o novim tehnologijama, a ne onima iz 80-ih godina.

Značajan dio tog izvoza ostvaren je preko državne Agencije Alan. Ravnatelj Ivan Nekić kaže da je u 2017. očito još poboljšana struktura hrvatskog vojnog izvoza te da su hrvatski vojni proizvodi i po kvaliteti i cjenovno konkurentni. Računa da će naša industrija oružja zadržati pozitivne trendove i u 2018.

Ne propustite