PRSTI VAM MIJENJAJU BOJU NA HLADNOĆI: Hitno idite kod doktora, možda bolujete od OVE BOLESTI

Porodica i zdravlje
PRSTI VAM MIJENJAJU BOJU NA HLADNOĆI: Hitno idite kod doktora, možda bolujete od OVE BOLESTI
.

Oni koji su zimogrožljivi sigurno su zahvalni ljudima koji su izmislili pufnaste kape i rukavice, džempere i termo helanke koje im omogućavaju da prežive hladnoću i spase se od smrzavanja.

Ukoliko ste mnogo više zmigroživi od vaših prijatelja, možda bolujete od sindroma zvanog Rajnaudov sindrom.

Cirkulacija je veliki problem, najčešće kod žena, a Rajnaudov sindrom se javlja usljed spazma krvnih sudova koji blokira dotok krvi u ekstremitetima kao što su ruke i stopala, nos i uši.

Za razliku od promrzlih stopala za koja vam treba samo par toplih čarapa kako biste ih ugrijali, kod ovog sindroma javljaju se mnogo gori simptomi. Kada bolujete od ovog sindroma slab protok krvi može da izazove bol, utrnulost, žmarce i kada su izloženi hladnoći prsti postaju plavi za samo nekoliko minuta. Kada ih ugrijite oni postanu crveni. Iako su simptomi jako izraženi i opasni, samo jedna od 10 osoba sa ovim sindromom obrati se ljekaru za pomoć.

Ljudi se često žale da imaju slabu cirkulaciju kada zapravo imaju problema sa mikrocirkulacijom. Loša mikrocirkulacija može da bude uzrokovana slabom funkcijom tiroidne žljezde, malom tjelesnom težinom ili upotrebom betablokatora.

Postoje dva tipa ovog sindroma: primarni i sekundarni. Primarni, koji je češći, nažalost nema poznat uzrok. Smatra se da je uzrok dugotrajna izloženost hladnoći, posebno ako živite u mjestima koja su vjetrovita i hladna, emocionalni stres, kao i neki ljekovi i hemikalije.

Sekundarni znači da se sindrom javlja kao jedan od simptoma podmukle bolesti kao što je lupus ili remautoidni artritis. Ovo stanje je posebno rizično, pa ako primjetite simptome posjetite ljekara.

Primarni Rajnaudov sindrom se prilično dobro i lako liječi jer samo neke promjene u načinu života mogu da vam pomognu. Ovdje najčešće pomaže slojevito oblačenje uz obavezne rukavice, šal i kape tokom hladnih zimskih dana. Samo ljekar može da utvrdi da li bolujete od ovog sindroma i da vam pravi savjet kako da se lječite i štitite.

Ukoliko vam je dijagnostikovan sekundarni sindrom, lečenje je komplikovanije, piše wellandgood.com. Moraćete da posjetite i reumatologa i vaskularnog specijalistu kako biste znali šta vam je činiti. Ukoliko se ne lječi, ovaj sindrom može da dovede do odumiranja tkiva, pa čak i gangrene. Krajnji stadijum bolesti može da dovede do gubitka ekstremiteta, pa ako vaši prsti menjaju boju jako često nemojte oklevati već zakažite pregled.

Ne propustite