OPREZ! Ako pomiješate OVA DVA sredstva prilikom čišćenja, MOŽE ZAVRŠITI KOBNO!

Praktična žena
OPREZ! Ako pomiješate OVA DVA sredstva prilikom čišćenja, MOŽE ZAVRŠITI KOBNO!
.

Miješanjem određenih sredstava za čišćenje možemo da stvorimo hlor. Taj zeleno-žuti gas koji je u Prvom svjetskom ratu korišten kao bojni otrov.

Iako je većini ovaj spoj poznat kao sredstvo za dezinfekciju koje bazene održava čistim, hlor je i baza mnogih kućnih sredstava za dezinfekkciju i ključni sastojak izbjeljivača.

Zato prije svega, prije nego počnete čišćenje pogledajte sastojke na etiketi da nebiste pomiješali sastojke koji bi izazvali stvaranje otrovnog gasa, misleći da ćete tako lakše očistiti prljavštinu.

Stručnjaci upozoravaju da nije preporučljivo miješati hlor sa drugim hemikalijama jer to može dovesti do hemijske reakcije koja će promijeniti formu hlora i postati opasan gas.

Udisanje hlora može da dovede do ozbiljne štete na plućima i iritacije očiju. Još opasnija stvar je ako na to sve dodate i vrelu vodu jer će se gas još lakše širiti zbog pare.

Ovo je na svojoj koži osjetila i Karlie Hawson koja je uradila upravo to. Imala je tri porođaja i radije bi kako kaže prošla kroz sve te bolove ponovo nego da ponovo udahne ta isparavanja. Imala je osjećaj kao da je progutala kiselinu i da su joj u plućima žileti. Kako kaže, mislila je da će umrijeti. A za sve je kriv spoj koji je napravila kada je odlučila da obriše kuhinju.

 

Ne propustite