Ako imate ove stvari u kući prijete vam OZBILJNA OBOLJENJA

Porodica i zdravlje
Ako imate ove stvari u kući prijete vam OZBILJNA OBOLJENJA
.

Većina proizvoda za čišćenje kuće prepuna je potencijalno opasnih hemikalija koje u tijelo mogu ući udisanjem i ugroziti zdravlje.  U kući provodimo najviše vremena pa je važno paziti na skrivene opasnosti za zdravlje koje u njoj vrebaju, a najosjetljivija su djeca. 

Pazite na usisavač, boju na zidovima, posteljinu…

1. Prljava posteljina

Na krevetu se može naći sve i svašta, od ostataka znoja, iscjedaka iz tijela do dlaka, kože… Prema jednom istraživanju, tokom nedjelju dana s čovjeka padne oko 14 grama sitnih čestica kože, a to se sve uvuče u vašu posteljinu i pogodno je tlo za hranjenje, a time i razmnožavanje grinja.

Fekalije i ostali otpad koje te sićušne životinjice ostavljaju za sobom mogu dovesti do pogoršanja ekcema, pojave sezonskih alergija, iritacija kože i još mnogo toga. Takođe, prašina i grinje u krevetu mogu biti okidači za pojavu noćne astme. Zato, mijenjajte posteljinu svake nedjelje i operite je na minimalno 60 stepeni.

2. Zagađeni sistem grijanja i hlađenja

U sistemima za grijanje i hlađenje, ako se ne čiste redovno, mogu se nagomilati buđ, bakterije, gljivice i ostali otpad koji nije dobar za naše zdravlje. Rezultat udisanja tih čestica su alergije, a u ozbiljnijim situacijama i legionarska bolest – uzročnik je opasna bakterija koja u ljudsko tijelo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna.

3. Stari usisavači

U studiji objavljenoj u časopisu “Environmental Science & Technology” testirano je preko 20 vrsta usisavača, koji su se razlikovali po robnoj marki, cijeni i starosti. Otkrili su da je svaki od njih ispuštao prašinu, bakterije i alergene u vazduh koji potom ulaze u pluća. Ali, kod starijih modela, a i onih s neadekvatnim filterom, zagađenje vazduha je bilo puno ozbiljnije. 

4. Dlake kućnih ljubimaca

Nagomilane dlake vaših ljubimaca i sve ostalo što ispada s njih, uključujući mikroskopske komadiće mrtve kože, mogu izazvati kijanje i curenje nosa kod ukućana. Prema američkom Udruženju za pluća, najbolji način zaštite od alergijskih reakcija je držanje dlakavih ljubimaca što dalje od platnenog namještaja i tepiha.

Takođe, potrebno je češće čistiti i usisavati kuću. Ukoliko ste alergični na polen, tada bi trebalo da četkate i perete kućne ljubimce češće, jer skupljaju polen koja se hvata na dlaku dok trče po prirodi.

5. Sredstva za čišćenje

Većina proizvoda za čišćenje kuće prepuna je potencijalno opasnih hemikalija koje u telo mogu ući udisanjem i ugroziti zdravlje. Bolji izbor su sredstva za čišćenje bazirana na prirodnim sastojcima, kao što su limun, sirće i soda bikarbona.

Evo nekoliko predloga:

Čišćenje kupatila

Osim što dezinfikuje razne površine, sirće ima svojstvo izbjeljivanja pa je odličan izbor za čišćenje kupatila i toaleta. Stavite u bočicu sa sprejem sirće i vodu u razmjeri 1:2 i pošpricajte po površini koju čistite.

Uklanjanje mrlja s poda i tepiha

Kod mrlja na podu pomiješajte dvije litre vruće vode sa čašom sirćeta i time operite pod. Ako se radi o mrljama na tepihu, tada izlijte malo sirćeta direktno na mrlju pa preko toga stavite malo deterdženta. Ostavite da se osuši pa istrljajte četkom.

Čišćenje naslaga u rerni

Napravite smjesu od šoljice sode bikarbone i trećine šoljice vode pa je nanesite na celu unutrašnjost rerne, uključujući i unutrašnje staklo. Ostavite da odstoji 12 sati pa pošpricajte sirćetom. Zatim istrljajte celu rernu krpom i toplom vodom. Tvrdokornije naslage ostružite – za to vam može poslužiti špatula ili stari nož.

6. Buđ na zidovima, kadi…


Ružne crne mrlje na uglovima kade, umivaonika ili sudopera, ili na zidovima predstavljaju nakupljenu buđ kojoj vlažno okruženje savršeno odgovara za razmnožavanje. Buđ u domu nikako nije dobra za zdravlje, posebno ako nastaje i u vlažnim zidovima kao i oko prozora.

Udisanje vrlo sitnih čestica može iritirati oči, nos i grlo kao i uzrokovati poteškoće s disanjem, kašalj, alergijske reakcije. Može izazivati mučninu i glavobolju, ali i pogoršati simptome astme. Buđ može biti skrivena iza namještaja, pločica, drvenih greda na zidovima, ispod gumenih patosnica u kadi, unutar gumenih dječjih igračaka, pa obratite pažnju i na to.

Postoje i biljke koje filtriraju vazduh u kući i pomažu smanjivanju količine buđi. Jedna od njih je i bršljan, a do tog zaključka došli su stručnjaci u NASA-i nakon proučavanja kućnih biljaka. Kažu kako bršljan uklanja 60% buđi iz vazduha i 58% čestica od fekalija, i to za samo 6h od stavljanja biljke u prostor.

7. Boja na bazi olova

Od te boje nastaje olovna prašina kada se počne ljuštiti sa zida. Izloženost tim sitnim česticama može dovesti do oštećenja mozga, živčanog sistema, bubrega i još mnogo toga. Boje na bazi olova koristile su se prije puno više, a još se nalaze na zidovima nekih domova.

Zidovi zgrada izgrađenih pre 1978. godine u SAD-u najvjerovatnije su obojene takvim bojama. Boje na bazi olova mogu biti skrivene ispod slojeva novih, bezolovnih boja. Lako je moguće da se razgrade zbog starosti, ali i da se olovne čestice rasprše po kući tokom nekih radova, npr. bušenja zidova.

8. Fioke od frižidera

Njih bi trebalo zaista često čistiti, odnosno držati ih sterilnima koliko je moguće, jer skrivaju mnoštvo opasnih mikroorganizama, uključujući Ešerihiju koli, salmonelu… Ove bakterije mogu dovesti do trovanja hranom, ali i težih slučajeva poput otkazivanja bubrega.

Sredstvo za dezinfekciju napravite sami od tri neškodljiva sastojka:

– pola litre vode

– 50 ml medicinskog alkohola

– par kapi eteričnog ulja s antibakterijskim svojstvima, kao što su od limuna, lavande ili čajevca.

Sve stavite u bocu s prskalicom, promućkajte, i to je to. Pošpricajte malo po površini koju dezinfikujete i obrišite.

Ne propustite