Čivić: Zašto se ne govori o bošnjačkim i hrvatskim žrtvama rata u RS-u?

Aktuelno
Čivić: Zašto se ne govori o bošnjačkim i hrvatskim žrtvama rata u RS-u?
.

Poslanik Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić ukazao je večeras da oni koji su tokom posljednjeg rata u BiH činili zločine, u bilo čije ime, moraju da odgovaraju.

Ukazao je da Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, koji je razmotren večeras u entitetskom parlamentu, odnosi samo na Srbe.

Navodeći da se žrtve ne mogu dijeliti po nacionalnosti ili po nekom drugom osnovu, Čivić je istakao da je ovaj dokument, koji je pripremio Centar RS-a za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila,  trebalo da obuhvati i bošnjačke i hrvatske žrtve te podatke koliko se još traži nestalih osoba iz tih naroda.

Pita i zašto nisu spomenuta bar bošnjačka i hrvatska djeca žrtve rata. – Šta je sa 100 i više djece stradale djece u Prijedoru. Zašto se nikada ne ispita ratni zločin u mjestu Snagovo kod Zvornika – upitao je Čivić i naglasio da za te zločine neko mora odgovarati.

Poslanici su razmotrili i Izvještaj o saradnji institucija RS-a sa Haškim tribunalom u 2016.godini, u okviru koje je poslanik PDP-a Branislav Borenović podsjetio da je iz budžet RS-a izdvojeno 1,5 miliona za Stefana Karganovića i za njegovu nevladinu organizaciju "Istorijski projekat Srebrenica", a da ništa nije uradio od obećanog.

I poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je Karganović, protiv koga je podnio i krivičnu prijavu, pobjegao iz RS-a, iako je protiv njega trebalo da se vodi sudski proces.

Smatra da moraju prestati političke manipulacije temama ratnih zločina i traženja nestalih.

Poslanici će i večeras raditi produženo, a na dnevnom redu je još pet tačaka, među kojima i dvije interpelacije opozicije o stanju u zdravstvu i penzionom osiguranju te javnim preduzećima.

Kako je najavljeno, parlament rad nastavlja i sutra, prenosi Fena.

Ne propustite