NJEMAČKA I DALJE NEMA VLADU: ‘Ako drugi pokušaj propadne, moramo na nove izbore’

Svijet
NJEMAČKA I DALJE NEMA VLADU: ‘Ako drugi pokušaj propadne, moramo na nove izbore’
.

Čelnik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), saveznice stranke kancelarke Angele Merkel, rekao je da bi Njemačka trebala raspisati nove izbore ako se članovi socijaldemokrata (SPD) izjasne protiv nove koalicije koju je vodstvo dogovorilo s konzervativnim blokom.

Ukupno 464.000 članova SPD-a poštom glasa podržava li odluku o sastavljanju nove ‘velike koalicije’, a rezultati će se znati u nedjelju.

Koalicija između konzervativnog bloka i SPD-a u Njemačkoj je na vlasti od 2013.

Prema anketi objavljenoj u srijedu tanka većina – 56 posto SPD-ovih članova glasat će za novu veliku koaliciju.

Međutim, anketa je obuhvatila daleko veću skupinu od stvarnog broja glasača koji će odlučiti.

Konzervativni blok kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel i sestrinska stranka CSU koju vodi Horst Seehofer, počeli su pregovore o velikoj koaliciji tek nakon neuspjeha pregovora s dvije manje stranke u studenome.

Ako drugi pokušaj sastavljanja vlade propadne, tada bismo morali na nove izbore”, rekao je Seehofer novinarima u Muenchenu.

Alternativa izborima je manjinska vlada, a Seehofer je rekao novinarima da takvu opciju ne podupire.

Zamisao o sastavljanju konzervativne manjinske vlade, ako ne uspije koalicija sa SPD-om, ima sve više pristaša u stranci CDU iz straha da bi prijevremeni izbori mogli dodatno ojačati populističku Alternativu za Njemačku.

AfD je početkom februara po anketama dobio 16 posto glasova i prvi put je premašio SPD. Na izborima u rujnu AfD je dobio 13 posto pa je uspio ući u parlament, a tradicionalne stranke imale su najlošije rezultate u zadnjih nekoliko desetljeća.

 

Ne propustite