NAJVEĆI NAPAD NA NJEMAČKU: Ruski hakeri upali u NJEMAČKA MINISTARSTVA, najmanje godinu dana špijunirali čak i obranu

Svijet
NAJVEĆI NAPAD NA NJEMAČKU: Ruski hakeri upali u NJEMAČKA MINISTARSTVA, najmanje godinu dana špijunirali čak i obranu
.

Ruski hakeri su uspjeli ući u mrežu podataka dvaju njemačkih ministarstava, piše u srijedu agencija dpa pozivajući se na izvore bliske obavještajnim službama.

Kako navode ti anonimni izvori, ruska skupina “ATP28”, poznata i pod imenima “Fancy Bears” i “Tsar Team” hakirala je sustave ministarstva obrane i vanjskih poslova tijekom duljeg razdoblja, najmanje godinu dana, i došla do više podataka, piše dpa, ne navodeći o kakvim je podatcima riječ.

Njemačke obavještajne službe su o napadu izvijestile o prosincu 2017. Ako se ta informacija potvrdi, bit će to najveći napad koji je pretrpjela Njemačka, navodi dpa.

Vlasti u zemlji su lani strahovale od informatičkih napada koji bi mogli utjecati na parlamentarne izbore 24. rujna.

Već ranije optuživali Ruse

Njemačke obavještajne službe su više puta optuživale ruske tajne službe da vode međunarodne kampanje informatičkih napada radi špijuniranja i sabotaže, napose 2015. protiv Bundestaga, zastupničkog doma.

Nekoliko predizbornih kampanja je bilo na udaru informatičkih napada koji su se pripisivali skupini “Fancy Bears”, primjerice napad na demokratsku stranku Hillary Clinton u studenom 2016. te u Francuskoj, gdje su lani tisuće internih dokumenata izbornog stožera budućeg predsjednika Emmanuela Macrona objavljene na internetu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora javlja Hina.

 

Ne propustite