Oslobođeni za ratne zločine naplatili više od tri miliona KM

Bosna i Hercegovina
Oslobođeni za ratne zločine naplatili više od tri miliona KM
.

BiH je tužilo 49 lica za naknadu štete nastale tokom sudskog procesa i boravka u pritvoru na osnovu pravosnažnih oslobađajućih presuda za ratne zločine, od kojih je 44 dobilo presude u svoju korist i naplatilo više od tri miliona KM odštete.

Potpredsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta Ružica Jukić smatra da treba istražiti čija je krivica dovela do toga da se budžetskim novcem plaćaju oslobađajuće presude u tolikoj mjeri.

"Tužilaštvo BiH ili pojedinci iz Tužilaštva koji su doveli do toga moraju odgovarati. Svaki pojedinačan slučaj treba ispitati i prijaviti disciplinskom tužiocu", rekla je Jukićeva za Birn.

Ona je navela da treba ispitati podizanje optužnica koje su u startu loše.

Federalni tužilac Munib Halilović smatra da je prisutna politika gonjenja i da se ljudi drže u pritvoru više nego što je potrebno.

Advokat Vasvija Vidović kaže da za ovakve stvari svi učesnici u krivičnom postupku moraju biti odgovorni.

"Za takve stvari neko mora da odgovara, a svi učesnici u krivičnom postupku moraju biti odgovorni na način da u najmanju ruku ne napreduju kada imaju veliki broj negativnih odluka", rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je riječ o kompleksnim krivičnim djelima gdje se primjenjuje međunarodno pravo, dok Tužilaštvo BiH ne primjenjuje mnoge međunarodne standarde i da se zbog toga ovo javlja kao posljedica.

Ukupan broj lica koja su do polovine februara pravosnažno oslobođena krivice je 83, od kojih je 55 bilo u pritvoru.

Pred Sudom BiH vode se još četiri spora za naknadu štete u ukupnom iznosu od 399.403 KM, dok je u jednom sporu odbijen zahtjev za naknadu štete, prenosi Srna.

Ne propustite