Primijetili ste KRV U STOLICI? Ne paničarite odmah, OVO SU MOGUĆI UZROCI!

Porodica i zdravlje
Primijetili ste KRV U STOLICI? Ne paničarite odmah, OVO SU MOGUĆI UZROCI!
.

Rektalno krvarenje obično se odnosi na krvarenje iz anusa, rektuma ili debelog crijeva, koji su svi zadnji dijelovi probavnog trakta. Razlozi rektalnog krvarenja mogu varirati od hemoroida, pa sve do tumora, zbog toga ne morate se odmah zabrrinuti, ali nemojte ni ignorirati ovaj simptom.

Ovo su mogući uzroci rektalnog krvarenja:

Gastroenteritis

Bakterijske infekcije mogu uzrokovati upalu debelog crijeva i želuca, uzrokujući proljev koji može sadržavati sluz i krv. Virusni gastroenteritis obično ne uzrokuje krvavi proljev. Liječenje gastroenteritisa uključuje puno tekućine, odmor, antibiotike ili antivirusne lijekove, ovisno o uzroku.

Rektalni prolaps

Zbog oslabljenog rektalnog tkiva, dolazi do stanja u kojem se rektum (donji dio debelog crijeva, odmah iznad anusa) rastegne i viri iz anusa. To obično uzrokuje bol i, gotovo uvijek, krvarenje. Prolaps je češći kod starijih odraslih osoba nego kod mlađih.

Polipi

Polipi su nekancerogene, abnormalne izrasline. Kada polipi rastu na podlozi rektuma ili debelog crijeva, mogu uzrokovati iritaciju, upalu i manje krvarenje. U mnogim slučajevima, liječnici će ukloniti polipe, kako bi ih testirali i umanjili rizik da postaje zloćudni.

Hemeroidi

Hemoroidi su upaljene venske nakupine u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru) i vrlo su česti. Mogu se razviti izvana ili unutar anusa, pojavljuju se kao male kvržice koje povremeno krvare tokom pokreta crijeva.

Analna fistula

Fistula se javlja kada se razvije abnormalni otvor ili džep između dva susjedna organa. Fistule koje se pojavljuju između anusa i rektuma ili anusa i kože, mogu uzrokovati ispuštanje bijele tekućine i krvi. Ponekad se liječe antibioticima, ali mogu zahtijevati operaciju, ako napreduju.

Divertikulitis

Divertikul je vrećasto izbočenje stijenke probavne cijevi. Upaljene divertikule često su bolne i mogu uzrokovati krvarenje iz rektuma, obično umjereno krvarenje koje traje nekoliko sekundi. Divertikulitis se tretira antibioticima i, ako je težak slučaj, operacijom.

Rak debelog crijeva ili rektuma

Rak debelog crijeva ili rektuma može izazvati iritaciju, upalu i krvarenje. Čak 48 posto osoba s karcinomom debelog crijeva doživjelo je rektalno krvarenje.

Rak debelog crijeva je vrlo uobičajen oblik raka i često se može u potpunosti izliječiti, ako se primijeti na vrijeme.

Ne propustite