Angela Merkel objavila imena budućih ministara iz CDU-a

Svijet
Angela Merkel objavila imena budućih ministara iz CDU-a
.

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel predstavila je buduće ministre iz redova CDU-a.

"Odabir ministara iz redova CDU-a u novi kabinet pokazao se kao mukotrpna zadaća. Morali smo se odvojiti od dugogodišnjih i zasluženih ministara ali mislim da nam je uspjela mješavina između novih lica i iskustva i mislim da imamo tim koji je u stanju uhvatiti se u koštac s budućim izazovima", rekla je Merkel u nedjelju nakon sastanka predsjedništva CDU-a koje se u Berlinu sastalo kako bi pripremilo izvanredni stranački kongres koji se održava u ponedjeljak.

Kritičar politike Angele Merkel

Najveću pozornost javnosti izazvalo je imenovanje Jensa Spahna, pripadnika konzervativnog krila CDU-a na mjesto ministra zdravstva. Spahn slovi kao jedan od najžešćih kritičara političkog vodstva Angele Merkel koja je za njega i njegove istomišljenike CDU posljednjih godina odvela previše ulijevo.

Na mjesto ministrica obrazovanja dolazi dosad relativno nepoznata zastupnica Anja Karliczek. Na mjesto ministra gospodarstva dolazi dosadašnji šef ureda kancelara Peter Altmeier a na njegovo mjesto dolazi Helge Braun.

Ministarstvo poljoprivrede preuzet će bliska suradnica Angele Merkel Julia Kloeckner a Ursula von der Leyen će i dalje obnašati funkciju ministrice obrane.

Prihvaćanje koalicijskog sporazuma

Merkel je obznanila imena iz redova CDU-a novog kabineta iako još uvijek nije izvjesno da će do koalicije između demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) uopće doći.

Članovi SPD-a do četvrtka pismenim putem glasuju o prihvaćanju koalicijskog sporazuma a time i ulasku SPD-a u novi kabinet Angele Merkel čemu se protive veliki dijelovi stranke a ishod glasovanja je potpuno neizvjestan.

Na izvanrednom stranačkom kongresu CDU bi sutra na mjestu nove glavne tajnice trebao potvrditi dosadašnju premijerku savezne pokrajine Saarska Annegret Kramp-Karrenbauer koja se smatra nasljednicom Angele Merkel koja ju je i predložila za ovu poziciju prije nešto više od tjedan dana, prenosi Hina.

Mjesto za obračun

Očekuje se da će stranački kongres CDU-a protivnicima Angele Merkel poslužiti i kao mjesto za obračun zbog načina na koji su vođeni pregovori s SPD-om. Mnogi smatraju da je Angela Merkel, koja je na čelu CDU-a od 2000., a na mjestu kancelarke od 2005., žrtvovala pozicije u kabinetu nauštrb stranke samo kako bi se održala na vodećim pozicijama.

Njemačka ni pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, na kojima je Unija CDU/CSU s 32,9 posto odnijela najviše glasova, još uvijek nema vladu. Nakon izbora su vođeni pregovori o sastavljanju koalicije demokršćana, libela i zelenih ali su oni nakon dva mjeseca propali.

Nakon toga je SPD na pritisak predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera pristao na pregovore u produljenju tzv. velike koalicije s Unijom.

Ne propustite