Merkel i Macron poručili Putinu: Ubijanje u Siriji mora odmah stati

Svijet
Merkel i Macron poručili Putinu: Ubijanje u Siriji mora odmah stati
.

Njemački i francuski čelnici danas su pozvali Moskvu da izvrši "maksimalan pritisak" na Siriju kako bi se što hitnije primijenila rezolucija UN-a kojom se traži prekid vatre u toj zemlji, izvijestili su službeni izvori u Berlinu. 
 
U telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuli su kako je "ključno da se rezolucija UN-a primijeni u potpunosti i što prije", stoji u priopćenju ureda kancelarke Merkel. 
 
Predsjednik Macron i kancelarka Merkel "u tom kontekstu pozivaju Rusiju da izvrši maksimalan pritisak na sirijski režim kako bi se postigao hitan prekid sukoba, kao i zračni napadi".
 
Podržali izglasanu rezoluciju

U priopćenju stoji da su Merkel, Macron i Putin pozdravili jednoglasno izglasanu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre na najmanje mjesec dana, "osobito zato da bi se omogućilo slanje humanitarne pomoći i evakuacija ljudi iz ratom zahvaćenog područja". 
 
Merkel i Macron smatraju da bi prekid vatre mogao biti "temelj za promicanje napora prema političkom rješenju problema u sklopu mirovnog procesa iz Ženeve i pod okriljem UN-a". 
 
"Njemačka i Francuska i dalje će surađivati s Rusijom i ostalim međunarodnim partnerima na ostvarenju ovog cilja", objavljeno je iz kancelarkina ureda. 

Ne propustite