Služba predsjednika RS-a nabavila 24 automobila vrijedna 1,7 miliona KM

Bosna i Hercegovina
Služba predsjednika RS-a nabavila 24 automobila vrijedna 1,7 miliona KM
.

Služba predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika je, u periodu od 2007. do kraja 2017. godine nabavila 24 putnička motorna vozila.

Kako piše FENA, kupljeno je deset automobila marke „pasat“, četiri „audija A6“, jedan „audi A8“, jedan „mercedes“,  četiri „golfa“ i ćetiri vozila marke „polo“.

Ukupna cijena nabavljenih vozila iznosi 1.715.290,67 KM sa uračunatim iznosom PDV-a.

Od navedenog broja, 17 vozila se koristi, šest je prodato i jedan automobil je rashodovan, podaci su Službe predsjednika RS-a dostavljeni na pitanje poslanika PDP-a u entitetskom parlamentu.

Za razliku od Službe predsjednika, u pojedinim pravosudnim organima nisu se mogli pohvaliti dobrim četvorotočkašima.

Viši privredni sud u Banjoj Luci, koji je počeo s radom 2010. godine, dosad je nabavio svega dva vozila, s tim da im je jedno ukradeno. Prvo vozilo je kupljeno sredstvima Suda, ali je nabavku vršilo entitetsko Ministarstvo pravde tako da nisu imali mogućnost da biraju vozilo, niti da utiču na cijenu.

U pitanju je bila „škoda octavia“, nabavljena 2011. i bila je u upotrebi sve dok im nije ukradena u Sarajevu 2014. godine. Ovo vozilo, plaćeno 32.685 KM s PDV-om, bilo je osigurno te je Sud nakon krađe dobio 14.032,26 KM.

Zbog nedostatka novčanih sredstava za nabavku novog vozila, u dogovoru sa Ministarstvom pravde RS-a, kupili su polovnu ponovo „škodu oktaviju“, vrijednu 20.000 KM. Mnogo bolji i skuplji model voze u Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala javnog tužilaštva RS-a.

S radom su počeli 2016. godine, a kupili su putničko vozilo marke „BMW 530 d xDrive“, čija je nabavna vrijednost sa PDV-om 101.998,50 KM.

Za proteklih deset godina Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a je za potrebe rada administrativne službe (Centralna služba sa šest sektora, šest filijala i 52 poslovnice) nabavio ukupno 19 vozila.

Ne propustite