PRAZNOVJERJE ILI NEŠTO VIŠE: Znate li zašto se kaže da razbijeno ogledalo donosi nesreću u vaš život?!

Kiosk
PRAZNOVJERJE ILI NEŠTO VIŠE: Znate li zašto se kaže da razbijeno ogledalo donosi nesreću u vaš život?!
.

Svima je poznato praznovjerje da osobi koja razbije ogledalo slijedi sedam godina nesreće. Postoje dva drevna tumačenja o tome zašto razbijeno ogledalo donosi nesreću.

Ogledalo hvata čovjekvu dušu

Stari Rimljani su vjerovali da zrcalo zahvata dio čovjekove duše, zbog toga što čovjek u njemu može vidjeti svoje lice. Zato kad bi se ogledalo razbilo, vjerovalo se da će jedan dio duše onog tko ga je razbio ostati zarobljen u ogledalu. To bi trajalo sedam godina, jer se svakih sedam godina ljudska duša obnavljala, po vjerovanju starih Rimljana.

Naravno, postojali su načini da se ovo prokletstvo preokrene. Neki od načina su bili dalje razbijanje ogledala u najsitnije djeliće. Tada bi se dio zarobljene duše oslobodio. Drugi učinkovit način je predstavljalo zakopavanje djelića ogledala ispod drveta za vrijeme punog Mjeseca. Treći način je bilo bacanje djelića u rijeku koja bi sve pročistila.

Nekada su ogledala predstavljala veliku rijetkost

Tehnologija pravljenja ogledala kakve mi sada koristimo postoji tek odnedavno. U dalekoj prošlosti su postojala ogledala, ali ih nije bilo lako napraviti. Za izradu su se koristili rijetki poput vulkanskog stakla. Čak i kada bi ste imali sav materijal, morali se znati posebnu tehniku izrade koja je bila poprilično tajna. Na primjer, Venecija se u 15. i 16. stoljeću proslavila po svojim obrtnicima koji su pravili staklo i izvozili ga diljem Europe, ali su oni svoje umijeće čuvali od drugih, kako bi sačuvali monopolsku poziciju. Iz ovih razloga nije svatko posjedovao ogledalo u kući, osobito ako su u pitanju bila siromašna sela, daleko od glavnih cesta. Neku vrstu ogledala ste mogli kupiti na nekom vašaru ili od zalutalog putujućeg trgovca, po izuzetno visokoj cijeni i zato ste ga čuvali kao oči u glavi. Tko nije imao ogledalo, mogao se ogledati samo u vodi.

Uvjerenje, da će onaj tko razbije ogledalo imati sedam godina nesreće, se pojavilo da bi ih ljudi pazili i čuvali od oštećenja. Rijetkost i skupocjenost ogledala je, po nekim mišljenima, bila jedan od uzroka ove praznovjerice.

 

Ne propustite