Žene, nemojte ignorisati dlačice na licu: EVO NA KOJE BOLESTI MOGU UKAZIVATI!

Praktična žena
Žene, nemojte ignorisati dlačice na licu: EVO NA KOJE BOLESTI MOGU UKAZIVATI!
.

Dlačice na bradi mogu biti česta i normalna pojava, na primjer, kao rezultat hormonalne neravnoteže tokom trudnoće ili uzimanja kontracepcije. Međutim, ponekad su pokazatelj zdravstvenog problema. 

Pojavu neuobičajene dlakavosti kod žena zovemo hirzutizam, tj. pretjerana dlakavost na mjestima na kojima dlakave muškarci, brada, brkovi, prsa, remena, donji dio trbuha…

Genetika

Višak dlačica kod žena se pojavljuje kao rezultat genetike. Recimo, ako vaša baka ili mama imaju nešto više dlačica po licu, i vama bi se to moglo dogoditi kasnije u životu. Mogle bi se pojaviti na vama u dobi kada su se pojavile kod njih.

Neuravnoteženi hormoni

Hormoni su često krivac kada naše tijelo radi neke abnormalne stvari, a to uključuje i pojavu dlačica na bradi. Tu se radi o prevelikoj količini muških spolnih hormona  u ženskom tijelu.

Godine života

Mnoge žene ulaskom u stariju dob dobiju dodatne dlačice na licu, tako da to svaka može očekivati. Ponekad znaju proviriti i ranije, tijekom menopauze jer žene tada počinju proizvoditi manje estrogena, prenosi 24sata.hr.

Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utječe samo na pojavu dlačica nego i na reproduktivno zdravlje te na hormone. Sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika, no ako tome pridružimo nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini, neplodnost, a ponekad i ciste na jajnicima, tada je liječnička pomoć nužna.

Cushingov sindrom

Višak dlačica ponekad je povezan s Cushingovim sindromom kojeg izaziva prevelika količina hormona stresa – kortizola.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Ponekad je pojava dlačica na bradi povezana s kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, stanjem koje se tipično dijagnosticira pri rođenju i ljudi obično znaju da to imaju. To je nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlijezda zbog potpunog ili djelomičnog manjka određenih enzima u tijelu.

Trudnoća ili kontracepcija

Trudnoća ima golemi utjecaj na žensko tijelo, a pojava viška dlačica na licu nije razlog za brigu. Kada se hormoni opet vrate u normalu, nestat će i dlačice. Također, one se ponekad mogu pojaviti i zbog uzimanja kontracepcijskih tableta.

 

Ne propustite