NAJHLADNIJE VRIJEME U POSLJEDNJIH PET GODINA: Temperature i do minus 50, pripremite se

Aktuelno
NAJHLADNIJE VRIJEME U POSLJEDNJIH PET GODINA: Temperature i do minus 50, pripremite se
.

Ledeni vazduh iz Sibira stiže naredne sedmice i mogao bi donijeti najhladnije vrijeme u posljednjih 5 godina u toj zemlji, a očekuju se i velike padavine. 

Ovu oluju sa Arktika nazvali "zvijer sa istoka", u nedjelju uvečer će donijeti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih. 

Kako pišu britanski mediji, zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, sjeverne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule u, dok se u Rusiji najavljuje i do nevjerovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas donijet će i velike snježne padavine i oluju u većini Evrope.

snijeg2

"Ovako niske temperature u ovom dijelu godine nismo imali još od 2013. godine. Ali to je neobično, pogotovo što je prilično kasno u sezoni. Proleće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini hladnog talasa", rekli su britanski metorolozi.

Tokom dana u ponedeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem delu kontinenta, dok će jedino Sjeverna Irska izbjeći naglo zahlađenje. Snijeg se očekuje uglavnom u istočnim područjima i vjerovatno će se akumulirati u nekim dijelovima.

evropa1

Za vikend veliki minusi 
 

Na područje Evrope spušta se polarna masa koja će doći i do Bosne i Hercegovine.

Promjene u temperaturama očekuju se od vikenda, kada će uslijediti veliko zahlađenje i minusi kakvi nisu zabilježeni ove zime
U subotu se u BiH očekuje prodor hladne zračne mase sa sjevera kontinenta, koja će uvjetovati hladno i nestabilno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. 

U nedjelju, kao i početkom sljedeće sedmice, jutarnje prognozirane temperature zraka kretat će se od minus 17 do minus 10 stepeni Celzijusa, a u Hercegovini do minus pet. 

Početkom sljedećeg mjeseca zadržat će se i dalje hladno vrijeme. Najniže temperature imat će vrijednosti od minus osam do minus dva stepena Celzijusa, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Metereolozi već neko vrijeme najavljuju obilan snijeg, koji je u susjednoj Hrvatskoj počeo padati u srijedu. Snijeg, praćen jakim vjetrom, uzrokovao je velike probleme u cijeloj zemlji.

SNIJEG IZNAD 80 CENTIMETARA: Obustavljena nastava, putevi nisu bezbjedni za saobraćaj

Nastava u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Krupi na Uni obustavljena je zbog snijega, dok su lokalni putevi očišćeni, ali nisu bezbjedni za saobraćaj, rekao je Srni načelnik ove opštine Mladen Kljajić.

"Juče je nastava bila obustavljena u područnim odjeljenjima u Buševiću i Hašanima", naveo je Kljajić.

On je istakao da lokalne puteve čiste mještani traktorima, ali da je velike količine snijega nemoguće potpuno ukloniti.

"Zbog ogromnih količina snijega koji je ranije pao, ne može se dovoljno očistiti. Očišćeni dijelovi uski su za saobraćanje. Regionalni putni pravci su očišćeni", naglasio je Kljajić.

On kaže da će tražiti pomoć opštine Novi Grad i grada Prijedora, kao i od Republičke uprave Civilne zaštite.

Kljajić je dodao da na mjernom mjestu u Krupi na Uni visina snježnog pokrivača iznosi 64 centimetra, a u višim predjelima iznad 80 centimetara.

"Snabdijevanje mještana vodom i električnom energijom je redovno", rekao je Kljajić.

snijeg

Bihać: Snijeg srušio krov školske sale

Jutros oko 9 sati urušio se krov fiskulturne sale Mješovite srednje škole Bihać zbog težine snijega.

U izjavi za N1 direktor škole Ervin Bajraktarević kazao je i da je nastava prekinuta jer je ugrožen i krov same škole: "Jutros oko devet sati došlo je do rušenja krova i zidova na fiskulturnoj sali. O ovome je obaviješten i resorni ministar Muhamed Ramić te smo zajednički donijeli odluku o obustavi nastave do daljnjeg. Krov škole je isto tako ugrožen i to je razlog zbog kojeg smo donijeli te mjere da se nastava obustavi".

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić jutros je uputio zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažman pripadnika Oružanih snaga BiH iz kasarne Adil Bešić koji će u koordinaciji sa gradskim službama vršiti čišćenje pješačkih prilaza školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoara u središnjem dijelu grada.

 

Ne propustite