Austrijski ministri u posjeti Glavnoj komandi EUFOR-a

Bosna i Hercegovina
Austrijski ministri u posjeti Glavnoj komandi EUFOR-a
.

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner danas je u Glavnoj komandi (GK) EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu u zvaničnu posjetu primio ministre  odbrane i vanjskih poslova Savezne Republike Austrije.

U pratnji ministra odbrane Maria Kunaseka bio je načelnik zajedničkog štaba general Othmar Commenda.

Sastali su se sa komandantom EUFOR-a i drugim pripadnicima austrijskog kontingenta koji služe u sastavu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u operaciji ¨Althea¨.

Istoga dana i ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl posjetila je GK EUFOR-a i razgovarala o snažnoj podršci koju Austrija kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini pri njenom napredovanju ka evropskim integracijama.

Austrija daje osoblje koje služi u mnogim elementima EUFOR-a u operaciji ¨Althea¨, uključujući i najvišu funkciju komandanta EUFOR-a, timove za vezu i osmatranje u Brčkom, Bratuncu i Tuzli, programu EUFOR-a za obuku i osposobljavanje i Višenacionalni bataljon.

U službi u EUFOR-u je više od 200 Austrijanaca koji pomažu bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.  

Kao što su i posjetioci istakli, učešće austrijskog kontingenta u EUFOR-u pokazatelj je dobrih odnosa između Savezne Republike Austrije i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz EUFOR-a, prenosi Fena. 

Ne propustite