Vučić: U BiH manje koristiti rječnik optužbi na račun drugih

Region
Vučić: U BiH manje koristiti rječnik optužbi na račun drugih
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi mnogo više volio kada bi se u BiH manje koristio rječnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više jezik razumijevanja i zajedništva.

Vučić je napomenuo da nije vidio izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je optužio srpsku i hrvatsku stranu za širenje netačnih informacija o radikalizaciji i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH.

"Ne bih da komentarišem nešto sa čijim sadržajem nisam upoznat, ali bih mnogo više volio kada bi se u BiH manje koristio rečnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više jezik razumijevanja i zajedništva", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, nakon susreta sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Vučić je istakao da Srbija nema nikave pretenzije ka BiH, te da želi poštovanje Dejtona i integriteta Republike Srpske unutar BiH i ništa više, ni manje od toga.

"Želimo dobre odnose među narodima u BiH, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Ne mislim da izjave u kojima ćete da govorite loše o predstavnicima drugih naroda ili političkim željama drugih naroda donose bilo kakav boljitak ili napredak", naveo je Vučić.

On je rekao da ne želi da reaguje kao neko ko želi bilo kakve sukobe i suprotstavljanja u regionu, te napomenuo da nije reagovao ni na posljednje izjave Hašima Tačija jednom beogradskom mediju, niti na posljednje izjave albanskog premijera Edija Rame izvučene ili ne izvučene iz konteksta.

Ne propustite