Učenici s Floride traže od Trumpa da ograniči prodaju automatskog oružja

Svijet
Učenici s Floride traže od Trumpa da ograniči prodaju automatskog oružja
.

Deseci preživjelih učenika srednje škole  u Parkland na Floridi izašli su danas na ulice glavnog grada Floride tražeći od vlasti za zabrane prodaju automatskih pušaka kakvom je prošle sedmice Nikolas Cruz, bivši učenik počinio masakr ubivši 17 osoba u školi i oko nje, prenosi Reuters.

Srednja škola „Marjory Stoneman Douglas“ bila je poprište drugog najgoreg pokolja u školama u SAD-u. Napadač je koristio poluautomatsku pušku AR-15 koju je legalno nabavio u prodavnici. Učenici su u majicama na kojima je pisalo #Neveragain marširali ulicama tražeći hitnu akciju vlasti.

- Želimo razumne zakone o oružju kako se ovo nikada više ne bi ponovilo - rekla je Rachel Padnis, učenica škole.

Predsjednik Donald Trump, žestoki zastupnik prava na oružje, danas bi se trebao sastati sa roditeljima, učenicima i učiteljima koji su bili žrtve nasilje. Bijela kuća je pod pritiskom najavila da će zabraniti slobodnu prodaju pušaka koje mogu pucati rafalno, a postoji spremnost i da se postavi ograničenje u smislu godina starosti za kupovinu automatskog oružja. To je značajna promjena u politici Republikanaca koji su dobili značajan broj glasova upravo na zastupanju slobodne prodaje i nošenja oružja.

Ne propustite