Iz Zagreba krenuo konvoj "Da se nikad ne zaboravi" za Srebrenicu

Region
Iz Zagreba krenuo konvoj "Da se nikad ne zaboravi" za Srebrenicu
Konvoj „Da se nikad ne zaboravi“ sa oko tristo mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja krenuo je danas u šest autobusa od Islamskog centra u Zagrebu prema Srebrenici gdje se ove gopdine obilježava 20. godišnjica genocida

Konvoj „Da se nikad ne zaboravi“ sa oko tristo mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja krenuo je danas u šest autobusa od Islamskog centra u Zagrebu prema Srebrenici gdje se ove gopdine obilježava 20. godišnjica genocida, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Deveti po redu "Konvoj sjećanja na Srebrenicu" i ove godine organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), na čelu sa predsjednikom Kemalom Bukvićem.

Tristotinjak osoba u ukupno šest autobusa ispraćeno je govorima u dvorani Islamskog centra gdje su na svečanom ispraćaju, između ostalih, sudjelovali i gradonačelnik Zagreba i pokrovitelj svih dosadašnjih konvoja Milan Bandić, muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić te bivši muftija Šefko Omerbašić.

Okupljeni su na početku ispraćaja odali počast za deset nevino pobijenih žrtava nedavno sahranjenih u Bratuncu, u mjestu u kojem će konvoj iz Zagreba biti dočekan od lokalnih predstavnika.

Saborski zastupnik Nedžad Hodžić, nazvao je genocid u Srebrenici „kolektivnom tragedijom ne samo Bošnjaka koji su bili žrtve, nego je to tragedija i srpskog naroda kojemu su pripadali i počinioci."

Nazvao je Hodžić genocid u Srebrenici i kolektivnom tragedijom holandskog naroda i cijele Europe zbog prisustva bataljuna koji je te civile trebao štititi, a nije to učinio.

Gradonačelnik Milan Bandić okupljenima se obratio sljedećim riječima:

„Prije 20 godina u Srebrenici etika i estetika Europe i svijeta pokleknula je pred ideolozima mraka, pred njihovom poludjelom voljom da iskorijene, istrijebe, zatru. Industrija smrti programirana i kreirana u velikosrpskim političkim kabinetima međunarodnim pravnim aktima dobila je svoje ime – genocid.“

Bandić je genocid u Srebrenici nazvao sumrakom čovječanstva te poručio kako zaborav na Srebrenicu pridonosi zlu na svijetu.

„Hvala svima koji ste se prijavili i koji ćete na licu mjesta učiti povijest“, poručio je organizator ovog konvoja Kemal Bukvić.

Muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, rekao je kako ovaj projekt ima zadaću stalno i iznova naglašavati da se u Srebrenici nad bošnjačkim narodom dogodio genocid.

„Zaborav je ravan genocidu. Zaboraviti je isto kao i počiniti“, poručio je Hasanović i zahvalio se na potpori Gradu Zagrebu kao i organizatoru, VBNMGZ-u.

Hasanović je poručio kako je sveta dužnost konvoja da šalje poruku da se „Srebrenica nikada, nigdje i nikome ne smije ponoviti“. Kazao je kako priču o genocidu u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima treba obilježavati tijekom cijele godine.

Konvoj će večeras prenoćiti u medresi u Tuzli, a sutra pojsetiti Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice.

Ne propustite