Otkriveni novi detalji zločina u Kumanovu: Evo šta je bio cilj napadača

Region
Otkriveni novi detalji zločina u Kumanovu: Evo šta je bio cilj napadača
Osmani je, navodno, pobjegao pošto je policiji pokazao mjesto na kojem je sakriveno oružje iz karaule Gošince.

Pripadnici naoružane albanske grupe koja se sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu žele stvaranje albanskog entiteta u Makedoniji.

To tvrdi pripadnik te grupe Sulejman Osmani koji je na misteriozan način pobjegao i za koga postoji sumnja da je saradnik makedonskih sigurnosnih službi.

Osmani je, navodno, pobjegao pošto je policiji pokazao mjesto na kojem je sakriveno oružje iz karaule Gošince. 

Makedonska policija nije komentarisala ove tvrdnje. 

Osmani je javnom servisu, Radio televiziji Kosova, rekao da grupa ima oko 2.000 boraca. On je demantovao navode da su u Kumanovo upali jer su bili plaćeni. 

"Komandant Sulja", kako su ga prethodnih dana nazivali albanski mediji u Makedoniji, rekao je da su se predali, jer im je nestala municija i da su na osnovu telefonskog razgovora jednog iz naoružane grupe mislili da će pasti u ruke predstavnika OEBS-a, a ne policije. 

Izjava navodnog pripadnika "Kumanovske grupe" još uvijek ne baca svjetlo na motive koji su bivše pripadnike OVK nagnali da se stacioniraju u Kumanovu. 

Mediji i opozicioni političari u Makedoniji spekulišu da je kumanovska kriza proizvod želje vlade u Skoplju da pažnju javnosti skrene sa političke krize koja potresa tu zemlju. 

Prema drugoj teoriji, radi se o "gubitnicima iz redova OVK", nezadovoljnih statusom poslije učešća u ratovima, kao što je to bilo i u slučaju lidera vladajuće partije u makedonskom parlamentu Alija Ahmetija, od sredine juna 1999. godine do početka pobune u Makedoniji dvije godine kasnije. 

Vijest o Osmanijevom bijegu iz ruku makedonske policije pojavila se dan poslije okončanja sukoba u Kumanovu. 

Okolnosti pod kojima se Osmani našao na slobodi nisu sasvim jasne. "Komandant Sulja" je, navodno, odveo makedonsku policiju do sela Brest, gdje je oružje bilo sakriveno da bi, zatim, uprkos povredama i vezanih ruku uspio pobjeći u planine. 

Prištinski dnevnik Bota sot objavio je tekst u kojem se postavlja pitanje da li je Sulejman Osmani, u stvari, "izdao" ostatak grupe i na taj način izbjegao hapšenje. 

U intervjuu za Alsat M, lider Demokratske unije za integracije Alji Ahmeti izjavio je da je Osmani i tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine bio uhapšen kao “špijun” makedonskih službi. 

Policija je saopštila da intenzivno traga za bjeguncem, a od jutros je centar Kumanova potpuno blokiran.

Ne propustite